söndag 3 juni 2012

svikaren - en dagsaktuell deckare


Katarina Wennstams spänningsroman Svikaren är på många sätt dagsaktuell, den handlar om ett mord på en fotbollsspelare, Sebastian Lilja, som bytt lag från AIK till Hammarby. Misstankarna börjar i huligankretsar, en svikare ska straffas men allteftersom polisunderökningen fortsätter tar berättelsen en vändning mot ett hatbrott. Det handlar kanske inte bara om att svika ett lag utan hela den manliga machokulturen? Homosexualitet i den tuffa och manliga idrottsvärlden är ett brännhett ämne och just den frågan har ju Anton Hyséns vinst i Let's Dance i fredags än en gång aktualiserat. I boken leder mordet med påföljande rättegång till en öppnare diskussion om bögar inom idrotten, kan ju hoppas att Let's Dance får samma effekt. Folkkär har Hysén blivit och han kommer bland annat till Liseberg idag som bjuder regnbågsgala med mängder av artister. HBTQ-festivalen pågår i sta'n och där finns många programpunkter att upptäcka klockan tre börjar dessutom regnbågsparaden från lilla bommen för att just avslutas på Liseberg.  
Wennstam har med sin deckare skrivit en välskriven och spännande bok, och läsaren får köpa genren. Gör man det så får man uppleva en berättelse som diskuterar samtiden med hjälp av advokaten Shirin med persiskt ursprung och polisen Lotta som är gift med Agneta. De manliga maktstrukturerna och kameraderiet i både idrotts och rättssystemet synas och det märks att Katarina Wennstam har en bakgrund inom den undersökande journalistiken, hon väver skickligt samman fakta och ett starkt patos. Det skulle kunna kännas krystat men hon klarar sig undan det smetigt politiskt korrekta genom att göra kvinnorna till människor av kött och blod. De är invandrare, lesbiska och har fel och brister som alla andra. Snyggt. Det här var den första boken jag läser av Katarina Wennstam, jag kommer säkerligen klicka hem fler under sommaren. De finns alla som e-bok på bibblan och det tackar jag för!

2 kommentarer:

  1. Wennstams första(?) roman finns med på min boktolva i år och om allt jag läst om hennes böcker stämmer, så kommer jag förmodligen att skaffa resten av böckerna också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag blev positivt överraskad, helt klart!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!