fredag 8 juni 2012

nigeria 5x - små solfåglar långt borta

Christie Watson är en brittisk sjuksköterska som har skrivit en varm, rörande och upprörande roman om en liten flickas uppväxt i Nigeria.

I Små solfåglar långt borta får vi höra Blessings röst, hon som var en välsignelse för sin mamma när hon föddes och som blir en välsignelse för hela sin familj. När Blessing är 12 år förändras hennes liv radikalt, hennes mamma hittar fadern ovanpå en annan kvinna och det bekväma livet i Lagos med internationell skola och luftkonditionering byts mot ett byliv i Nigerdeltat. Blessing flyttar med sin mamma och sin bror till morfaderns hus och omställningen blir svår. Inget rinnande vatten, ingen elektricitet och sporadisk skolgång och det är livet i byn i kanten av det oljerika nigerdeltat som bestrivs med både humor och värme i den här lättlästa romanen. Blessing får en storfamilj och ett liv tillsammans med sin mormor som hon känner sig trygg i. Hon blir snart mormoderna medhjälpare i hennes banmorskearbete ute på landsbygden och lyckan av hålla ett nyfött barn står över allt annat.

 Varm, rörande och upprörande skrev jag i inledningen och några ämnen som Watson berör är den ekonomiska klyftan mellan rika och fattiga i Nigeria, kvinnornas hårda arbete och männens oförmåga, miljöförstöringen i samband med oljeutvinning, de utländska företagens exploatering av naturtillgångarna utan att det kommer lokalbefolkningen till del, ungdomar som bildar kriminella gäng och så förstås kvinnlig könsstympning. Mormoderns roll i byn är barnmorskan och jag får som läsare inblick i vilket lidande det innebär för flickorna och kvinnorna, lidande kan inte mätas i siffror men enligt författaren så är det så många som 50% av alla flickor som fortfarande omskärs. Skillnaden är stor mellan stad och landsbygd och trots stora informationskampanjer så fortsätter sedvänjan som riskerar kvinnornas liv. Kanske kan den här boken som fick priset Costa First Novel Award 2011 sprida information och engagemang för frågan. Fler än 2 miljoner flickor könsstympas varje år - ett sätt att göra skillnad är att skänks pengar till Unicefs arbete. Hoppas att många läser och reagerar - agerar!

Jag är ofta lite skeptisk till romaner skrivna av vita medelklassmänniskor som skriver om livet i utvecklingsländer men den här gången så får jag erkänna att jag blev både rörd och berörd av berättelsen om Blessing. Det är mysig och välskriven hängmatteläsning som jag håller i min hand!


Nigeria 5x är en serie inlägg med litteratur från Nigeria i fokus, fem inlägg - fem dagar i rad. Hääääng med!

4 kommentarer:

 1. Den här tipsade en kollega om så den har jag högt upp på min "vill-läsa-lista". Nu blev jag ännu mer sugen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevlig kollega du har som tipsar om bra böcker! Jag tycket mycket om den :-)

   Radera
 2. Spännande med inlägg om Nigeria! Den här boken har jag fått som recensionsex så jag borde gripa mig an den ganska snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill gärna puffa för böcker som utspelar sig utanför västvärlden. Ser fram emot att läsa din text om den!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!