måndag 25 juni 2012

vatten, vatten, vattenfärg

Vad passar bättre en dag när monsterregnen (löpsedlarnas uppfattning) slår till än att se en utställning som heter Vatten?
The messenger, Bill Viola
Det är Bill Viola som ställer ut videokonst på Akvarellmuseet i Skärhamn och först av allt hamnar jag på en dokumentärfilm om konstnären. Tur var nog det för videokonst är inte vardag för mig, dessutom lyssnade jag till en kunnig introduktion av CO Ewers. Tack vare det kunde jag ta till mig en del av konstverken, en del skriver jag för det här var tålamodskrävande konst. Långsamma sekvenser med vatten och människor som förenande element och en del av filmerna tyckte jag var rent klaustrofobiska. Jag fick drunkningskänslor helt enkelt.

Flora Danica, Mikael Kvium
Betydligt lättare var det att ta till sig utställningen Luft & Ljus som består av museets permanenta samlingar och som finns i den helt nyligen invigda utbyggnaden. Med 16 meter i takhöjd fanns där verkligen rymd och det var en lättnad att komma från de mörka videorummen ut i den kyrklika salen. Urvalet denna sommar består bland annat av Mikael Kviums porträttsamling Flora Danica som får mig att småle varje gång jag ser dem och Eva Vilnes bilder av kvinnor fångade i skugglandskap.

Över mörka vatten, Eva Vilne

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!