tisdag 30 oktober 2012

ännu ett tips med tysk touch: Anna Funder


Allt som är jag - Anna Funder

I romanens början får jag träffa Ruth, drygt 90-årig pensionerad språklärare som bosatt sig i Australien. Hon har känslan av att livet börjar gå mot slutet och det senaste har skarpa minnesbilder av barndomen och ungdomen pressat sig fram ur det undermedvetna. När sedan ett paket med ett oavslutat manuskript kommer till henne på posten så kan hon inte längre låta bli att återuppleva allt igen. Som dotter i en förmögen judisk släkt, bosatt i Tyskland och född i början av det förra seklet så kom hon att bli del av det socialistiska motstånd som under 30-talet försökte motarbeta Hitler och nationalsocialisterna. Berättelsen är vävd kring Ernst Toller och det är också ett manuskript ur hans hand som Ruth använder för att berätta sin historia. Om allt det som var hon de där åren under 30-talet och jag läser fascinerat om Ruth, kusinen Dora, maken Hans, Toller och hans sekreterare.  

Allt som är jag av Anna Funder är sådan läsning som jag tycker mycket om, det är en fiktiv roman som bygger på verkliga händelser och i slutet av boken finns en rejäl lista över källor. Ibland kan författare som skriver den här sortens dokumentärromaner falla mellan stolarna, det blir varken en roman eller ett reportage och i den fällan tyckte jag delvis Rosenbergs Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz gick. Elisabeth Åsbrinks Och i Wienerwald står träden kvar däremot klarade av balansakten. Det är en svår uppgift det där att hantera fakta, som kan vara känd av många, och gestalta den trovärdigt i en hittepåbok. För fiktion är det ju som de här böckerna ändock är, jag kan aldrig veta vad som sas egentligen, tänktes egentligen men jag har måhända kommit människorna en aning närmre. Eller inte. Författaren har gjort sin tolkning, jag har läst på mitt sätt och sanningen vet man inte mycket om.

Allt som är jag av Anna Funder har gett mig en spännande läsning och en sak är säker, den har i vart fall påmint mig om hur lite det är som jag egentligen vet och hur mycket det finns att intressera sig för. Tyskland i mellankrigstiden till exempel. Läs alla historieintresserade, och alla ni andra också!

- repris från juli 2012 -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!