fredag 26 oktober 2012

fredagsjerka på fredagskväll


Betygsätter du böcker? Varför/varför inte?
Så lyder Annikas fråga i veckans jerka och mitt svar är nej. Jag betygsätter inte böckerna jag läser för att jag tycker att det är så svårt att definitivt bedöma, och innan dess definiera vad jag ska bedöma. Är det läsupplevelsen? Litterära kvaliteter? Innehållet i samhällsperspektiv? Historiskt perspektiv? Underhållningsvärde? Min blogg vill jag ska vara personlig i stunden och förmedla ärliga texter om olika genrer som kanske inte ens kan jämföras, då skulle ett betygssystem mer förvilla än förtydliga. Jag kallar därför inte heller mina texter om böcker recensioner utan reflektioner. Det blir mina personliga tankar som avspeglas i bloggen, det är min läsdagbok och i den behöver jag inga betyg. Inte i skolan heller, men det är en annan femma! 

16 kommentarer:

 1. Jag håller med om att det är svårt att betygsätta en bok för vad ska man gå på egentligen. Den kan ju vara bra skriven men tråkig i handlingen osv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just därför så avstår jag. Andra får göra som de vill, man gör ju det som känns bra för en själv...

   Radera
 2. Det är verkligen supersvårt att på ett bra sätt betygsätta en bok.

  SvaraRadera
 3. Jag betygsätter bara för min egen skull, rätt skönt för då behöver man inte vara logisk eller konsekvent utan kan bara gå på känslan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känslan för en bok är det viktigaste för mig också :-)

   Radera
 4. Jag håller med dig. Betyg passar inte heller för mitt sätt att förhålla mig till lästa böcker och inte heller med hur jag vill skriva om böckerna jag läser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, betyg, för mig då, blir så svart-vitt.

   Radera
 5. Jag är också en av dem som tycker det är svårt med betyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser, som du, olika sorters böcker, och de är svåra att smalna av till en bokstav eller siffra.

   Radera
 6. Jag tillhör ju dem som sätter betyg, och för mig så hjälper det mig i att sätta fingret på vad jag tycker om böcker. Men det innebär inte att jag inte värderar att läsa omdömen på bloggar utan betyg;-) Och begreppet "recension" har vi visst diskuterat i en annan jerka tror jag, det var också intressant att läsa vad bloggare tyckte om det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det känns uttjatat att snacka om recensioner, men det är en viktig aspekt i mitt tänk. Jag håller med dig om att ett välgrundat betyg får en att slipa sina argument och när man motiverar ett betyg så kan det bli riktigt bra. Bara en siffra eller bokstav känns inte lika värdefullt.

   Radera
 7. Hur svårt det är att sätta betyg beror nog mycket på hur mycket man själv lägger in i betydelsen av det. Sifferbetyget hos mig är bara en sammanfattning på hela läsupplevelsen, känslan boken ger mig. Där tas inte särskild hänsyn till språk, karaktärer, handling och så vidare, de sakerna brukar jag skriva om i mina funderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag också att löpande text beskriver bättre.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!