tisdag 16 juli 2013

Kina 5x - kinesiskt på gång



Texten delvis repris från mars 2013:

Gästbloggar'ns intresse för kinesisk matlagning har tagit fart igen. Nu med tips från kinesiska kollegor, besök på asiatiska livsmedelshallen och ny kokbok. Kina Matens rike  heter den fina receptsamlingen som just nu är matbibel nummer ett. 


Jag håller mig helst till andra sorters böcker. I Karavan nr 1, 2013 läser jag en intervju med den kinesiske författaren Yu Hua och han säger att författarens roll i samhället bör vara en grundinställning av opposition och en oberoende och kritisk hållning. Han berättar gärna om de senaste 40 årens kinesiska historia och använder fiktionen för att berätta om det som kanske inte kan sägas öppet. Själv är han uppvuxen under den blodiga kulturrevolutionens tid som han kallar en tid av vansinne, undertryckta instinkter och grymma människoöden och de första åren av hans författarskap präglade det hans texter.

Gästbloggar'ns texter om Yu Huas romaner kan man läsa här:

http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2012/10/en-handelsman-i-blod-yu-hua.html

http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2012/10/att-leva-yu-hua.html

Dessutom har han läst och skrivit om Yu Huas senaste bok på svenska: Kina med tio ord:


Kina 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Kina i fokus, fem inlägg - fem dagar i rad. Hääääng med!

2 kommentarer:

  1. Kinesisk mat är så spännande. Har flera kokböcker men vågar mig sällan på att prova.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kinesisk mat är ofta väldigt god men det gäller att krydda lagom. Gästbloggare M experimenterar gärna medans jag är mer konservativ när det kommer till mat. Du får ta dig en kinesisk dag och prova på!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!