fredag 9 mars 2018

begrav dina döda - Louise Penny


Begrav dina döda av Louise Penny är en passande roman att läsa när snön dalar ned utanför fönstret. Den tar oss med till smällkalla Québec och kommissarie Gamache är på besök, officiellt är han sjukskriven och skall vila upp sig och gå på vinterfestival men när det sker ett mord i det engelsktalande litterära och historiska sällskapets lokaler så dras han in i utredningen. Den som mördats är en historieforskare som ägnat stor del av sitt liv åt att leta efter kvarlevorna av stadens grundare och man kan undra om hans fynd på något sätt skulle ändrat stadens historia, och i förlängningen identitet?

Parallellt med utredningen i Québec så rotar han i ett gammalt fall, en man som hävdar sin oskuld har blivit dömd för mord och hela byn där han bor undrar vad som egentligen hänt. Det är, som sagt, smällkall vinter i den här romanen och Penny har skickligt använt de isande och mycket vackra miljöer som en vinter i norr för med sig. Ljuset som kommer med våren är så starkt att det avslöjar mycket av det som tidigare gömts i skrymslen och vår. I början av min lyssning av den här deckaren så blev jag otålig, språket är resonerade och kommenterande och det är inte action precis men både karaktärerna och handlingen växte allt eftersom. Man får helt enkelt kalibrera in sig i bokens tempo och då är det här en deckare som ger mersmak.

Extra spännande var det att lära sig mer om Québecs historia och motsättningarna mellan engelsktalande och fransktalande som grundar sig långt bak i tiden. Att jag sedan googlat på vinterfestivalen och isjaktstävlingar och annat gjorde inte läsningen sämre. I höstas samtalade jag med Lise Tremblay (som också kommer från Québecområdet) och hon visade bilder på isjakter som användes för att transportera sig från ön där hon bor. Visst är det spännande att våra länder som har så mycket gemensamt i klimat och natur ändå är så olika i kultur - eller inte. Novellerna i Tremblays Hägern skulle kunna utspela sig var som i norra Sverige. Hur som, Kanada är ett spännande litteraturland och nu har jag upptäckt ännu en lysande författare. 

2 kommentarer:

  1. Jag älskar den här serien och håller på med boken som kommer efter den här.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!