torsdag 8 november 2018

totalskada- en omskakande romanTotalskada av Helena von Zweigbergk är en omskakande och på många sätt tänkvärd relationsroman som jag lyssnade på i inläsning av författaren själv. Hon läser sina böcker så bra och det tillför något alldeles extra till läsupplevelsen. Jag rekommenderar den till alla, särskilt förstås till oss som är 50 + och som genomlevt omtumlande saker i livet men jag tror att de flesta kommer att hitta något att fundera på under läsningen.

För omtumlande blir det trygga och konfliktfria livet för Agneta och Xavier när deras gemensamma hem brinner upp. Tillsammans med huset försvinner familjens tydliga stomme och i askan så måste det medelålders paret omvärdera sin relation. Både till varandra och till de vuxna barnen. Xavier, som flytt från Argentina tillsammans med sin dotter Maria och i Sverige träffat Agneta funderar på huruvida den här katastrofen är är tecknet på att han skall återvända tillbaka till sitt hemland. För Agneta och de två gemensamma döttrarna så blir branden en möjlighet att undersöka familjens värderingar och maktbalans.

Hur skulle man själv hantera att ens hem brann upp? Att alla de där sakerna som byggt ett familjeliv plötsligt inte finns längre? Vad är det som binder en familj till varandra? Vilka påfrestningar tål ett äktenskap egentligen. Är det försent för att bli glad, är livet slut vid 50? Eller vid pensionen eller när? Det undersöks i den här romanen. Hör gärna Helena von Zweigbergk berätta om sin senaste roman i babel - spännande samtal!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!