torsdag 1 november 2018

vintereld - nominerad till årets bästa kriminalromanAnders de la Motte fortsätter att underhålla i sin tredje deckare som utspelar sig i nordöstra Skåne men handlingen i Vintereld kom otäckt nära när man som jag bor i Göteborg. Mycket snart förstår man nämligen att huvudpersonen Laura varit med om en brand där ungdomar skadat sig illa. På Gustav Adolfs torg har man minnesstund för alla de omkomna i backabranden och i mina lurar läser jag om en brand på en vinterstängd dansbana som förändrar ungdomarna i bokens liv för evigt. Extra dimension, helt klart.

Romanen börjar alltså med att Laura sitter på en middag i Stockholm tillsammans med sina höjdarvänner, telefonen ringer och hon får besked att hon är enda arvinge till sin faster. Kontakten med henne upphörde abrupt för mer än 20 år sedan när Laura på ett jullov blev skadad i en brand i fasterns stugby men nu har hon så ärvt. Laura bestämmer sig för att köra ner till Skåne för att ordna med försäljning och gå på begravningen och hon måste då konfrontera minnena av härliga lov hos sin faster, vännerna som hon växte upp med och branden.

Vintereld är en spännande svensk deckare som man kan lyssna på eller läsa oberoende av om man läst de tidigare böckerna i serien. Svenska deckarakademin har nominerat den till att bli utsedd till årets bästa kriminalroman och där hör den verkligen hemma. Ganska långsam och med fina miljöer, komplexa karaktärer och en handling som överraskar - så lyder mitt omdöme. Vem som får en gyllene kofot får vi reda på den 25 november, det finns ett gäng bra motståndare helt klart. Det råkar vara så att jag har läst dem alla. Klicka på titeln om ni vill veta vad jag skrev om de andra nominerade:

Anders de la Motte: Vintereld Forum, Ett dödsfall och ett arv leder till en historia många år tillbaka i tiden, då en ung människa dödades i en brand på en dansbana i en skånsk semesterby. Långsamt grävs sanningen fram, med många överraskningar, i en bok med en fängslande miljö- och personskildring.

Carin Gerhardsen: Det som göms i snö Bookmark, Efter Hammarby-sviten överraskar Gerhardsen med en helt annan, ovanlig historia, späckad med överraskningar, där en rattfylla leder till oväntade händelser – inklusive mord. En av årets absolut mest välbyggda intriger och med flera minnesvärda karaktärer.

Stina Jackson: Silvervägen Albert Bonniers Förlag, En mycket välskriven berättelse, fylld av sorg och längtan, av en förbluffande mogen debutant. Utspelas i Norrland, där en far i flera år söker efter sin försvunna dotter, medan en annan ung flicka söker efter ett nytt liv. En otäck historia – med mycket lite våld.

Håkan Nesser: De vänsterhäntas förening Albert Bonniers Förlag, Nesser sammanför sina huvudpersoner Van Veeteren och Barbarotti i en roman som utspelas på flera platser och har rötter långt tillbaka i tiden. Med sitt särpräglade språk håller Nesser spänningen vid liv och ger oss samtidigt en skakande ungdomsskildring.

Anders Roslund: Tre timmar Piratförlaget, Ewert Grens tar sig an ett fall som börjar med två anonyma lik på ett bårhus och som utvecklas till en andlöst spännande och mycket välskriven historia om människosmuggling med fruktansvärda detaljer men också saklig granskning ur olika synvinklar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!