måndag 12 november 2018

vaxade juveler och brända hjärtan - ombonat och varmt med svärta

Inte är det väl jul ännu men här kommer årets första julbok. Omslaget signalerar jul och mys, katterna och snön är på plats och stakarna lyser i fönstret. Nu tycker jag kanske inte att Vaxade juveler och brända hjärtan av Ewa Klingberg är riktigt så gullig som omslaget signalerar. I den lilla hyrstugan bor Marika som ganska brådstörtat lämnat sitt liv utomlands och återvänt till sin ungdomstrakt. Hon har fått ett vikariat på Svenska kyrkan i Huskvarna där hon jobbar som som innevaktmästare. Medan hon pysslar med adventsstjärnorna i församlingshemmet så inser hon att det här kommer att vara den första jul hon firat i Sverige på många år. Hennes vuxna dotter som bor på andra sidan jorden har hon ingen kontakt med, ingen käresta och inte heller något hem. Hon bestämmer sig för att köpa två adventsljusstakar och sätta en pepparkaksdeg för att försöka få lite julkänsla. I staden bor också en vandrare på tillfällig genomresa och det är klart att de här två vilsna själarna med rejält bagage i ryggsäcken dras till varandra.

Ewa Klingberg är en sån där författare som skriver mysiga miljöer, det är innegårdarna i Eksjö och gatorna i Huskvarna. Snön faller över kyrkogården och katterna spinner och troligen hade jag tyckte det blev för mycket om inte den historiska delen av romanen hade funnits med.  Marika blir bjuden på julmarknad i Eksjö av vandraren Aaron och på vaxblekarens gård hittar de en skylt som berättar om huset och dess historia.

Parallellt med den nutida berättelsen så får vi då följa Karolina. Det är i slutet av 1800-talet och hennes far har omkommit i en olycka. Hennes mor är sjuk och kan inte driva vaxblekeriet vidare, och allt han har lämnat är skulder och en påse glaskulor. vad ska de användas till? Karolina försöker att få tillstånd att arbeta men det är svårt som ogift kvinna. Hennes syster Sara är en skicklig kokerska och etablerar en lönnkrog för att familjen inte skall hamna på sockenstugan men utvägen för försörjningen är att Karolina gifter sig. Helst då med en äldre man så att hon snart kan bli änka.

Så är man då förflyttad till en annan tid och jag tycker att det är i de historiska delarna som Klingberg har sin riktiga styrka. Hon letar upp och skildrar spännande kvinnoöden och det görs med omsorg om detaljer och jag känner mycket för Karolina. Så småningom binds de båda berättelserna samman och som slutord så måste jag säga att det här var en perfekt bok att lyssna på under den gråaste av dagar i november. Anse julbokssäsongen inledd!

3 kommentarer:

 1. Så lustigt!sent igår kväll när jag skulle välja en ny ljudbok att lyssna på och valde bland såå många titlar, bestämde jag mig för denna!
  Har lyssnat en timma
  Kusin A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi hi, det var sammanträffande! Har du läst de två tidigare i serien?

   Radera
 2. Helt missat att det finns två tidigare, får nog kolla upp dem, tycker denna bra, en positiv överraskning är den historiska berättelsen
  Kusin A

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!