torsdag 14 februari 2019

stadsrundtur med kapstadsbon Jonas Sandström


Jonas var vår reseledare under hela rundturen och han var extra glad när vi kom till Kapstaden som numer är hans hemstad. Han tog oss med på en stadsrundtur till fots och förstås vill jag gärna flagga lite för hans resebolag som skräddarsyr resor till södra Afrika. Gonana betyder omsluta, omfamna på zulu och det blev vi verkligen av hans engagemang och genuina kärlek till sitt nya hemland. 

På stadshusets balkong står en staty av Nelson Mandela i naturlig storlek.
Han ses verkligen som en landsfader i hela landet.  

Sydafrikas äldsta byggnad är Godahoppssfästningen som anlades 1666 som ett led i den nederländska kolonialiseringen.
Stamfolken, som befolkade området kring flodmynningen som gav det eftertraktade sötvattnet för Ostindiska kompaniets fartyg, försvarade sig och platsen var inte säker att ankra på förrän de byggt ett slott. De anlade också stora odlingar för att kunna förse kompaniets fätyg med färska grönsaker och frukt.

Cecil Rhodes var den extremt förmögne mannen som närde drömmen om att  Sydafrika skulle bli juvelen i drottnings Viktorias kolonialvälde. Han hade en tanke om att man skulle kunna resa från söder till norr i Afrika utan att någon gång lämna brittisk mark och det blev ju nästan en sanning. Han gav också namn till Rhodesia, och mycket annat. Läs mer om honom och hans livsverk här.  Bredvid Rohdes skymtar vår guide Jonas som gjorde rundresan extra lyckad och  spännande genom sina kunskaper om aktuell politik. Han höll oss uppdaterade om dagsnyheterna och berättade om vad som stått i tidningarna. Loadshedding med nedstängd elektricitet drabbad oss flera gånger och då kunde han sätta det i sitt sammanhang på ett mycket intressant vis. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!