lördag 30 november 2019

klubben - Matilda GustavssonI november 2017 publicerades Matilda Gustavssons gräv om hur kulturprofilen utsatt ett stort antal kvinnor för sexuella övergrepp. Det var ett reportage som förändrade Sveriges kulturliv och synen på Svenska Akademin för alltid. I svallvågorna av #metoo så vågade ett antal kvinnor träda fram och berätta om sina upplevelser och kulturprofilen har ju sedan också dömts för våldtäkt och sitter nu i fängelse. Klubben heter boken som följer upp reportaget och det är en mycket intressant läsning på många plan, Gustavsson har på ett noggrant och uppriktigt sätt försökt att skildra hur hennes arbete med att skriva reportaget gick till och man får också följa efterdyningarna som stjälpte Svenska Akademin på ett närgånget sätt. Det är skickligt gjort och det är upprörande från sida ett.

Gustavsson varvar sin egen text med citat från människor som varit "anställda" av kulturprofilen på hans kulturarena i Vasastan, konstutställare, musiker och de flickor och kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp på ett sätt som gör att man kommer riktigt nära dokumentären. Jag lyssnade dessutom på boken inläst och då läses de olika personernas vittnesmål med olika röster vilket bidrar till upplevelsen av autenticitet.

Man blir arg och ledsen och allmänt småsur över hur J-C Arnaud under årtionden har förvarats av sina vapendragare, att en tystnadskultur har rått vilket har gjort att många visste men ingen agerade och att så många människor har råkat illa ut på vägen. Den där klubben har tydligt också varit en klubb för inbördes beundran där flera av akademins medlemmar har varit medlemmar. Kopplingarna mellan J-C Arnaud och Svenska Akademin är graverande och riktigt förbannad blir man över hur gubbväldet i akademin agerar när övergreppen släpps ut i ljuset. Det är pinsamt. Det är också med rodnande kinder man läser hur hanteringen av Sara Danius gick till. Tack till Matilda Gustavsson för att hon inte gett upp och lagt ner sitt kortåg mot gubbarnas välde! De gubbar som envis hävdar att hon slåss mot väderkvarnar skall nu skämmas ta mig fan.

Snart väljs  fyra nya medlemmar in i akademin och det är fyra kvinnor. Man får hoppas att de kan få verka i ett sammanhang där litteratur och humanism präglar arbetet, man kan ju undra eftersom flera av de där gubbarna som drog sin lans för vivören J-C Arnaud faktiskt sitter kvar. Sverige behöver en akademi som står för snille och smak. Som kan leva upp till det mottot och som lärt en läxa. Intervjun som Gustavsson hade planerat att göra med Danius blev tyvärr inte möjlig att genomföra men vill man höra Danius egna ord kan man höra hennes sommarprat från 2018.

Vi knyter våra knytblusar och gör hatten av för modiga människor som utmanar makten, som vågar rota i smutsen och som sätter ner foten!

Hitta boken på närmsta bibliotek, på en ljudbokstjänst eller använd Omnible för att hitta bästa pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!