torsdag 21 november 2019

varm mjölk - Deborah Levy


Deborah Levys roman Varm mjölk  var en oväntat fin läsning. Jag hade inte riktigt koll innan jag började lyssna och väldigt snart så förstod jag att det här var något alldeles extra. (Omslaget luras riktigt rejält och jag hade absolut inte valt boken bara på omslaget.)

Sofia och hennes mor Rose har rest till södra Spanien för att pröva en okonventionell klinik som lovar bot för moderns problem med sin hälsa. Hon har varit sjuk så länge Sofia kan minnas och Sofia, som är det enda barnet, har blivit så tätt knuten till sin mor att hon inte vet vem hon själv är. Vad hon själv vill. Hon har en oavslutad doktorsavhandling liggande på en laptop och hon arbetar på café under tiden som hon hjälper/vårdar sin mor. Livet i London är väldigt grått och hon längtar mest efter att det riktiga livet skall börja. Men så är det problemet med moderns fötter, hon kan emellanåt inte gå och ingen doktor någonstans kan förklara vad som fattas henne. Nu har hon belånat sitt hus i London och ska få hjälp. Det är bara det att när de kommer till kliniken så börjar doktorn med att ta bort alla hennes mediciner ...

Och beordra dottern Sofia att åka på utflykt så att han kan tala med Rose i lugn och ro.

Det här är en mycket tät och spännande roman som utforskar bandet mellan en mamma och en dotter, pappan lämnade familjen när Sofia var fem och nu tjugo år senare så har han bildat ny familj i Grekland. Modern som identifierar sig med sina sjukdomar och dottern som tränats från tidig ålder att vara lyhörd för minsta behov hos sin mamma är båda fast i sina roller och resan till Spanien gör att de rubbar sina cirklar en smula. Livet i den lilla lägenheten vid stranden i Spanien är så olikt det i norra London att de båda närmast tvingas att förändras, och den gode doktorns och hans sköterska hjälper förstås till.

Många tankar väcktes under läsningen och jag är så orolig över att jag själv skall bli den där behövande mamman som helt kväver mitt barn. Det är ju en mardröm. Det här ära en roman för alla mödrar, alla döttrar och alla andra också. Läs!  

Hitta boken på närmsta bibliotek, på en ljudbokstjänst eller använd Omnible för att hitta bästa pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!