måndag 24 februari 2020

#annaresertillindien - dag 7

Heldag i Agra. Morgonen tillbringades vid Taj Mahal. Det var resans verkliga höjdpunkt när det kommer till ståtlighet och skönhet. Man kan inte beskriva vilket intryck hela komplexet gör på en. Helt enkelt fantastisk upplevelse! Bygget är gjort i sandsten och marmor och de otroligt vackra sten-inläggningarna pryder överallt. Inne i mausoleet fick man inte fotografera med där finns en del av alla de ädelstenar kvar som en påminnelses om att hela gravkammaren en gång var fylld med juveler. De är borta nu, britterna och andra har försett sig.  

Allt är genomtänkt.
 Om man går in genom porten så uppenbarar sig byggnaden som en hägring på vattnet.
Så vackert! 

(klicka på bilderna)


Överallt fejades det och fixades. Agra väntade besök av president T från landet i väster och det var tydligt att allt skulle vara tip top. Säkerheten var också förhöjd och mycket omsorgsfull med röntgen av väskor och visitering. Inne på området rådde ändå ett lugn och de stora trädgårdarna hjälpte till med svalkan. En paradisisk plats. Sedan kan jag ju aldrig någonsin uppleva den här sortens överflöd utan att ställa mig frågan om vem som betalat. Den historiska och politiska analysen görs inte här men jag är inte naiv. Det är uppenbart att många människor arbetat mycket hårt, troligen under tvång, för att ett sådant här praktbygge skall kunna komma till stånd. Jag beundrar hantverksskickligheten och arkitekturen, utan maskiner och utan moderna transporter har man kunnat bygga. Det är amazing - som vår guide sa. 


Agra fort var också något alldeles extra. På väg dit åkte vi till en verkstad där vi fick se stenhantverket som utförs på samma sätt ännu. Mycket intressant. Fortet har fungerat som en försvarsfästning för stormogulerna. Pampigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!