söndag 8 mars 2020

de osynliga - Roy Jacobsen

De osynliga är romanen om livet på en liten nordnorsk ö, tiden är tidigt 1900-tal och huvudperson är Ingrid. Hon föds som enda barn till det strävsamma mångsysslande paret Hans och Maria och man får följa hennes uppväxt på den karga ön i norr. Familjen har en liten bondgård som de brukar, fädern åker på långfiske och de fiskar till husbehov med hjälp av sina små snipor. Fadern drömmer om ett bättre liv och han drömmer om en båt med motor och en rejäl kaj där den kan lägga till.

Det här är en lågmäld och vackert berättad historia om livet vid kusten för sisådär 100 år sedan. Naturen och årstidernas växlingar är centrala och de begränsningar och den trygghet som livet på en liten ö medför beskrivs. Det är samtidigt ett porträtt av en flicka som blir en självständig kvinna och det är en berättelse som är väl förankrad i de historiska förlopp som påverkade nordens befolkning från att vara självförsörjande småbönder/fiskare mot ett mer industrialiserat samhälle. När man följer Ingrid så följer man också med i Norges historia, jag ser fram emot att lyssna vidare och följa Ingrid. Snart kommer del två som ljudbok. Det blir bra!

De osynliga av Roy Jacobsen är en roman som varit med på min måsteläsalista under flera år. Jag hörde författaren berätta om den på Louisiana Lit och sedan dess har den funnits i tanken. Jag har börjat läsa e-boken flera gånger och nu när den kom som ljudbok så blev den upprioriterad i bokhyllan. Vilken tur!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!