söndag 22 mars 2020

bara ett litet mord - Carin HjulströmPå engelska finns ordet "cosy-crime" och i den genren (tänk Agatha Christie eller Maria Lang) tänker sig Carin Hjulström att hennes nya serie om dramatenskådespelerskan Siri och hennes systerson Anton ska kvala in. Det hela utspelar sig i en pittoresk lantlig miljö med Mälaren i närheten, på lagom avstånd till storstaden och med ett galleri av människor som öppnar upp för mysterier a la Morden i Midsomer.

Siri närmar sig 60 och hon har i 35 års tid varit chefens älskarinna, nu närmar hon sig pensionen och längtar efter att äntligen kunna leva tillsammans med honom. Hon har vigt sitt liv åt karriären, teatern och att vänta på de stulna stunder av kärlek som hon kunnat få. När det då visar sig att teaterchefen skaffat sig en mycket ung ny partner som dessutom är gravid så blir det för mycket, Siri packar en väska och drar till Säbyholm. Där har hennes släkting Anton vunnit en väldigt nedgången handelsträdgård på poker och kanske kan Siri hjälpa honom där medan hon funderar på vad hon skall göra i framtiden? Redan första dagen på plats hittas en död man på en leråker i närheten av huset och Siri blir nyfiken på vad som hänt. Lokalpolisen Olle tillkallas och så börjar de samla ledtrådar. Ganska många leder till det stora godset i närheten och snart är hela bygden engagerad i brottet.

Mysmord - det finns kanske inget sådant ord men det finns numer en flera författare som skriver i den genren också i Sverige (Kristina Appelqvist t ex). Vackra miljöer och mat hör till, mord men inget splatter, egensinniga människor, gärna ett ganska slutet rum och egensinniga människor från alla samhällsklasser. Allt det får Hjulström till med sin underhållande roman som slutar i en cliffhanger. Såklart det kommer fler böcker om Iris och Anton.

Det ser jag fram emot!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!