onsdag 18 mars 2020

ni vet de där flanosagorna - Petter och hans 4 getter


Jag minns de där flanosagorna starkt, de som jag fick höra på kyrkans barntimmars lekskola. Jag har inte gått på förskola eller i förskoleklass, det var direkt in i första klass som gällde. Efter ett skolmognadsprov som man fick gå på i skolans matsal. Jag började som sexåring så man an tänka sig att det nog var ganska läskigt. Jag minns det bara som spännande men minnet kan vara bedrägligt. Hur som, skolan blev min plats på flera vis. Innan dess var det ganska ensamt. 

En gång i veckan så samlade bygdens mammor ihop barnen och i den före detta småskolan, vi bodde i folkskolan, hade de lekskola. Där fanns flanotavlan och flanosagorna. På söndagar var samma tavla fylld med Jesu liv som man fick berättat om i söndagsskolan men på onsdagar var det sagor. En av sagorna var Vanten. Där fanns Bockarna Bruse förstås och en annan var Petter och hans 4 getter. När nu En bok för alla ger ut boken om Petter i nytryck så var jag absolut tvungen att köpa den. Den är dramaturgiskt prefekt för mina språksvaga elever. Bilderna vägleder genom den enkla sagan som innehåller både gubbe, getter, katt med vän, ett elakt troll, besegrandes av elakingen och ett kalas på slutet. Kan det bli bättre när man ska modellera berättelsens väg ... 

Nu vet jag att en av mina kollegor stör sig enormt på ett av rimmen i bok, och ja. Det är ett nödrim av rang men annars så tror jag faktiskt att det här kommer bli en välanvänd bilderbok i min speciallärarhylla. Som ni vet så samlar jag på mig böcker från olika tider, med olika typer av illustrationer och som utspelar sig i lika miljöer. Det är en skatt som jag är lite stolt över och det krävs en del av en bok för att få vara med där. Den här platsar definitivt! 

PS. Och jag har en flanotavla. Just sayin'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!