söndag 1 mars 2020

queenie - Candice Carty-Williams

I onsdags hade vi träff med bokbubblarna och det var Hit, men inte längre som var samtalsämnet. Det finns mycket att samtala i Maria Maunsbachs roman och en av dem var hur hon använder sex, och fantasierna om ett förhållande som ett sätt att hantera sin ensamhet. Anna tipsade om Queenie, en roman som har många beröringspunkter med cirkelboken och det tipset tackar jag för!

Queenie av Candice Carty-Williams handlar om en 25-årig tjej som arbetar på en tidning och är i desperat behov av en bostad. Hennes pojkvän har nämligen bestämt att de ska paus och själv förstår Queenie ingenting. Hon tyckte att de hade det bra och visst hade de lovats varandra att hänga ihop? Som ett tröstande tidsfördriv så bestämmer sig Queenie att lägga upp en profil på en Tinder. För Queenie blir det så extremt uppenbart att männen som svarar mest av allt vill ligga med en mörkhyad kvinna med stor rumpa. Sexismen, rasismen och följer henne, både på Tinder och på arbetsplatsen så är hon först och främst sin hudfärg och sina långa extensions och i andra hand den kreativa och kompetenta nöjesjournalisten.

Queenie söker bekräftelse och håller drömmen om pojkvännen levande, hennes vänner försöker övertyga henne att gå vidare i livet och ta hand om sig själv men det är inte enkelt att orka ta sig själv på såpass allavar att man börjar lyssna på sitt hjärta. Det här är som en samtida och modern Bridget Jones, rapp och rolig och med en vass tagg som hänger sig fast efter läsningen. Vad jag förstår så är författaren på väg till Sverige i veckan som kommer, jag antar att det blir en hel del media. Jag är så glad för att jag nu läst. Anse er nu tipsade!

En annan bok som nämndes på cirkeln var Som en öppen bok av Sara Molin. En text om den kommer om ett par dagar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!