tisdag 2 augusti 2011

himmel över london

Så tacknämligt det är av Albert Bonniers förlag att släppa Håkan Nessers senaste roman som e-bok på bibblan samma dag som den kom i handeln. På så vis kan jag, som inte har DN och kan följa sommarföljetongen där, ändå hänga på och läsa Himmel över London. Nu funderar jag över vilken genre jag ska placera den här boken i, det är ingen deckare, ingen kriminalroman men ändå är det ett antal spännade historier som vävs samman, olika tider och olika platser flätas samman till en väv där Leo och Carla finns med i mönsterrapporten.
De återkommer igen och igen i vad jag får kalla romanen helt enkelt. Spioneri, en flammande kärlekshistoria, kalla kriget och uppväxt i bruksorten, swinging London och hur det är att leva när man vet att ens dagar är räknade, ungefär det, och lite till kan jag läsa i Nessers spännande formexperiment. Hans väv är intrikat och ibland nästan snårig, det känns som att han har haft väldigt roligt när han skrev och funderade ut hur han skulle få ihop alla trådarna, annars är det här ingen särdeles rolig bok. Underhållande, tänkvärd, allvarlig och absolut läsvärd men inte särskilt munter och det kanske inte är så konstigt med tanke på att berättelsen är en nedräkning mot slutet för huvudpersonen Leopold, han ser tillbaka på sitt liv och planerar ett kalas som la grande finale. Om det nu är Leopold som är huvudpersonen alls? Ibland far tankarna under läsningen till Paul Austers Invisible som jag läste förra sommaren, en bok om en man som skriver en bok om en man som skriver... En litterär pandoras ask men frågan är vad som finns allra längst inne?

Håkan Nesser kommer förstås, som en av våra allra mest kända deckarförfattare i Tyskland, också till bokmässan som i år har tyska språket som tema. Lyssna gärna på när han pratar om moderna språk som framgångsfaktor i skola och yrkesliv och förstås när han presenterar sin senaste bok Himmel över London.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!