måndag 5 september 2011

hoppas - en ungdomsbok som vill förändra

Det är veckan innan jul och Jonna har fått nog, äntligen hade hon trott att hon skulle få fira jul tillsammans med mamma men plötsligt dök en restresa till Mallis tillsammans med nya killen upp och dit är inte Jonna medbjuden. Hon slår igen dörren till lägenheten, tar tåget till Stockholm och tänker sig att söka extrajobb i julhandeln. Den första dagens naiva och euforiska känsla av frihet byts snabbt till desperation. De tunna tygskorna förslår inte mot vinterslasket och portmonnän är snart tom, mobilen stulen. Var ska hon sova nästa natt? Hur ska hon kunna äta sig mätt och vem kan man egentligen lita på? Hon träffar Alex på badhuset och snart så är hon del av det löst sammanhållna gäng som driver runt i storstans kulvertar och soprum. Ibland möts tjejerna också på Enter, Stadsmissionens lokal där de kan få ett mål mat, träffa vuxna som bryr sig och göra kul saker tillsammans. Kanske kan tilliten till vuxna sakta stärkas, finns där en annan väg?

Åsa Anderberg Strollo har skrivit en gripande ungdomsroman som ger de utsatta flickorna en röst, de som inte har vuxna vuxna runt sig, som far illa och utnyttjas och som enda utväg ser ett liv i kriminalitet, prostutition och missbruk. Jag förstår när jag läser romanen att flickor som Alex och Jonna finns, det skulle kunna vara en dokumentär och så kan vi inte ha det i ett rikt samhälle som Sverige. Helt oacceptabelt och måste uppmärksammas, vad kan vi i samhället tillsammans göra för att Sverige ska leva upp till barnkonventionen som säger att alla barn har rätt till ett tryggt hem? Precis som de gripande uppväxtskildringarna Mig äger ingen av Åsa Linderborg och Svinalängorna av Susanna Alakoski så skulle Hoppas passa riktigt bra att filma. Det kan vi hoppas på för det är ett viktigt budskap som hon vill skicka till oss och det förtjänar att lyssnas på av många, många. Det gäller att orka fortsätta hoppas i en värld som ter sig hopplös!

Läsa mer? Åsas blogg är fylld med tankar om hennes böcker och författarskap. Man kan också träffa Åsa på bokmässan där hon bland annat diskuterar unga hemlösa flickors situation med representanter från Stadsmissionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!