fredag 20 april 2012

jag befinner mig i sagans värld

försättsblad till förstautgåvan av Kinder und Hausmärchen, 1812
Nej, vet ni, Snövit är inte en tecknad film från början, det är en saga som är mer än tvåhundra år gammal! Det berättar jag för mina elever och sätter igång med ett temaarbete kring de klassiska folksagorna.

2012 fyller bröderna Grimms sagosamling ”Kinder und Hausmärchen” (Barn- och hussagor) tvåhundra år och som sig bör så ska det uppmärksammas. De båda unga bröderna, Jacob och Wilhelm Grimm, samlade ihop sagor och sammanställde dem till en samling som nu översatts till 160 olika språk. Redan den första utgåvan innehåller de där sagorna som vi alla hört: Hans och Greta, Rödluvan, Törnrosa, Snövit och Askungen.

8-åringarna i klassrummet är väl inte så vidare imponerade av två tyska bröder men de läser gärna sagorna. Under veckorna som kommer ska vi läsa högt och tyst, återberätta, illustrera, dramatisera, spela dockteater, tillverka tittskåp och göra animerad film. Då tar vi hjälp av Creaza - de har passande nog en cartoonist som handlar om Rödluvan. 


Vill men resa i Bröderna Grimms fotspår så går det utmärkt, hos Bonnier Carlsen hittar jag länkar till brödernas barndomshem,  tips på en rutt genom sagolikt landskap och besök på Törnrosas slott.


Plockar nostalgiskt fram en alldeles sönderläst bok ur min hylla - uppvuxen som jag är i ett hem helt utan böcker så var detta faktiskt min enda bok. Undra om detta trauma har något samband med att jag nu vill äga väldigt många böcker ;-)


Snipp, snapp, snut, så var inlägget slut!

4 kommentarer:

  1. Vilket underbart projekt! Önskar att vi gjorde något liknande när jag gick i skolan.

    Jag växte upp i ett hem med massor av böcker, och jag vill fortfarande äga massa böcker. Konstigt det där ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för uppmuntran. Det är nog en patologiskt intresse det där med böcker som inte kan skyllas på ngn annan ;-))

      Radera
  2. Deras sagor är faktiskt riktigt blodiga och oftast elaka, har jag märkt när jag läser dem i originalversion. Läskiga, till och med, fast fortfarande bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo de är grymma. Man kan inte anklaga dem för att ha otydligt budskap i af. Vi använder tillrättalagda barnversioner i skolan. orginal är för hemska o svårlästa för eleverna. Jag läste ursprungssagor och blev närmast rädd!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!