lördag 20 april 2013

God Natt, Oktober - roman från Göteborg

Valle Wigers debutroman har just kommit ut och recenseras den 23 april, nu väntar han på reaktionerna på sin text.

Han är uppvuxen i Landala, Göteborg i en läsande och skrivande familj och ser skrivandet som ett hantverk som de allra flesta kan lära sig. Han menar att om man har ett behov av att skriva så kan man, men man behöver verktygen. Några tips han vill ge är att: det som inte sägs är lika viktigt som det som sägs. Underskatta inte din läsare!

Valle Wigers berättade att han har fått överraskande mycket publicitet hittills och väntar nu på recensionerna. Han är till vardags tjänsteman på tyska ambassaden, översättare av den tyska romanen Ryssdisco och han har tidigare skrivit en guidebok om Berlin. Han känner att det är en svindlande tanke att någon faktiskt ska betala för att läsa hans hittepå. Revolutionens sköra hjärta var arbetsnamnet, redaktörens förslag gjorde att titeln blev God natt oktober.

Det här är en uppväxtskildring som beskriver den dysfunktionella familjen och han menar att skrivandet mår bra av konflikter, misslyckanden och himmel. Det för berättelsen vidare, förändring måste till för att en berättelse ska bli något av.

Den här historien ligger delvis nära Wigers egna uppväxt, många påhittade delar samsas bredvid det självbiografiska. Mycket av Valles personliga minnena finns som inspiration till Adam men han ville också att det skulle bli ett tidsdokument, han ville skildra en tid och en plats med ett berättande som berör.

Vad, var började boken? var frågan som en av deltagarna ställde och Valle berättade att han länge skrivit skissartade scener som han nu ville inkludera i sitt romanbygge. Skrev sedan romanen från början till slut och den tiden är inte helt enkel. Man är författare först när man givit ut en bok, vägen dit är lång. Han funderar nu på framtiden som författare...

Min text om boken dyker upp här på bloggen på tisdag.

PS. Han tipsar oss att läsa Alice Munro och Jumpha Lahiri och där kan jag inte annat än att hålla med!


2 kommentarer:

  1. Jo men visst, sen nämndeman Knausgård också vilket jag inte är så på...

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!