tisdag 2 april 2013

konungen - persisk historielektion

I romanen Konungen får jag som läser mig en mycket intressant historielektion. Kader Abdolah är mycket tydlig med att han har tagit historiska fakta, persiska dikter och sagor, bearbetat dem och sedan återberättat på ett sätt som ska bli så läsvärt och spännande som möjligt. Han ger inte alls sken av att han berättar sanningen men...

För mig, som känner till mycket lite om den persiska historien, så fungerar det ändå som en introduktion till landets 1800-talshistoria och han gestaltar t ex hur religionens och Ayatollornas makt växer fram som en bricka i demokratiseringsprocessen och maktspelet mellan dåtidens supermakter Ryssland, Storbritannien och Frankrike som alla hade intressen i landet. Han beskriver hur Shahen, bara underställd Gud, utbildas och formas till en ledare som framtiden springer förbi. Konungen är en utmärkt ryttare som från hästryggen kan träffa en löpande hjort med pilbåge, han skriver de vackraste dikter, han underhåller sitt harem med över 200 fruar och styrs av sin mor. Han drömmer sig tillbaka till tiden då Persien var en stormakt och känner sig hotad av nymodigheter. Industrialismen och parlamentarismen utvecklas i Europa men i Persien står tiden stilla; vetenskap, utbildning och handel bedrivs som på medeltiden och konungens rådgivare, vesiren, försöker påverka Shahen att modernisera landet.

Jag tror mig ha sagt det förut. Kader Abdolah är en fantastisk magister, han berättar om skeenden som jag inte ens visste intresserade mig. Han gör det på ett spännande sätt med miljöer och händelser som fascinerar men där är något som saknas för att det ska bli riktigt bra. Kanske är det att romanen är uppdelad i korta små stycken, á la sagor berättade av en historieberättare, kanske är det de lite mästrande utvikningarna - nu ska jag berätta...

Trots dessa småanmärkningar så är jag mycket nöjd med att ha läst, nu får det bli vännen google så att jag kan ta reda på mer om hur det faktiskt var en gång.

PS. Är du sugen på att vinna den här romanen så sponsrar förlaget med ett alldeles oläst ex. Skriv din kommentar HÄR!

4 kommentarer:

 1. Den boken skulle jag väldigt gärna vilja läsa då jag har en vän som kommer från Iran, Persien. Skulle vilja förstå allt bättre:-)Så att vinna boken vore väldigt skoj!!

  SvaraRadera
 2. Åh, nu blir jag ännu mer sugen på den här boken! Hoppas, hoppas, hoppas att jag vinner den! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men. Nära var det. Du får skriva till Norstedts ...

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!