onsdag 25 september 2013

en tiger för en ängel - en farmor är det nya svarta!

En tiger för en ängel är en söt uppväxtskildring om Lotte som bor med mamma i Trondheim, pappa har hittat en ny fru och tryggheten i livet är farmor.

Hermia spanar i ett av sina inlägg att en klok farmor med i böckerna är rent av en trend. En åldrad kvinna som står för kunskapen och mjukheten som ser och lyfter fram andra värden. Håller med - visst är en farmor det nya svarta - se bara i Dagarna med farmor, Då tänker jag på Sigrid och i Minnen.  Galenskapen och tryggheten hittar vi i hos mormor i Backmans skepnad för att inte tala om mormodern i TV-serien Halvbrodern som SVT visar just nu.

Anne B Ragde är oerhört duktig på att beskriva stämningarna på ett litet lantbruk, jag tänker både på den här romanen och på serien som börjar med Berlinerpopplarna, landsbygden skildras med en ömsinthet och stor respekt. I avsnitten där Lotte och farfar eller farmor arbetar tillsammans på gården kan jag känna en äkthet i texten som lyser igenom. Sysslorna och hantverket är genuint kända för henne, det märks och de delarna är fina. Sedan kan jag ha invändningar över berättargreppet där berättelsen ligger i munnen på en liten jänta. Det är svårt att skriva ur ett barns perspektiv, det blir naivt och lite simpelt och håller inte för en hel roman. Tycker jag då.

Jag skriver om Arseniktornet och Jag ska göra dig så lycklig också - välkommen att klicka på länkarna.

4 kommentarer:

 1. Så roligt att du fortsätter spana!

  Mormor är kanske också på g, tänker på Fredrik Backmans nya..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi hejar på den äldre generationen helt enkelt!

   Radera
 2. Oj vad länge sedan jag läste något av Anne B Ragde. Blir lite sugen, men det går trögt med läsningen just nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en kanintesovaljudbok som funkar helt OK.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!