tisdag 10 september 2013

betraktaren - Belinda Bauer i nya omgivningar

Belinda Bauer har i sin nya spänningsroman Betraktaren lämnat hedarna i Exmoor bakom sig och förlagt handlingen i mångt och mycket till en obduktionssal och en sjukhussal. Vi är i Wales men den vad som händer utanför salarna och utanför Patricks huvud är i den här berättelsen ganska ointressant. Det är Patrick som gör den här boken till en spännande och intressant berättelse.

Belinda Bauer är fantastiskt duktig på att skildra udda människor och i den här boken möter vi Patrick, han har Aspergers och han har ett sinne för detaljer. Inget undviker hans blick om det handlar om fakta. Sociala situationer och ironi, snabba förändringar och orationellt beteende är han inte lika hemma i. Han är besatt av döden, han vill hitta den logiska förklaringen till hans fars död. Han har fått ett stipendium för att studera anatomi och tillsammans med en grupp andra  ungdomar blir han tilldelad att obducera numer 19 - en medelålders man som dött av hjärtproblem. Så mycket mer om handlingen kommer inte här men jag tycker absolut att alla som gillar TV-serier typ Uppdrag Mord ska ta och läsa den här boken.

Belinda Bauer kan berätta en historia och hon kan skapa människor som man vill veta mer om. Flera av situationerna som Patrick hamnar i liknar situationer som jag väl känner igen från mitt arbete med elever i svårigheter och en roman som den här kan säkert bidra till förståelsen för handikappets styrkor och svårigheter. Spännande och tankeväckande i ett = bra!

Om Skuggsida skrev jag för några år sedan att det var den deckare i bästa Morden i Midsomerstil, den beskrivningen passar då inte alls in på Betraktaren, vet inte riktigt hur jag tänkte då för jag tycker inte att det stämmer någonstans. Nu tänker jag hur som att alla som missat Skuggsida, Mörk jord och Ni älskar den inte, börja med att läsa dem och plocka sedan upp Betraktaren när den kommit i pocket. Ni ångrar er inte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!