måndag 16 september 2013

vi måste sluta ses på det här sättet - en bok med två författare


Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck har en bok ihop, processen fram till födelsen av Vi måste sluta ses på det här sättet har vi alla kunnat följa på bloggen, och det har varit riktigt spännande. Skrivarvåndor, miljöer och praktiska beslut har förevisats inför öppen ridå. Kul grepp! När jag sedan skulle läsa boken blev jag nästa lite orolig, hur skulle det här experimentet funka? Två olika berättarröster, två olika författare och en handling. För mig funkade handlingen - gymnasietjej träffar kille på krogen och inser sedan att han jobbar på skolan där hon själv går, hur ska den ekvationen gå ihop och kan de ens ses igen? Greppet med två personer som i var sina kapitel a la David Levithan eller John Green, där de berättar ur sin synvinkel tycker jag funkar också men nu kommer men:

Jag tycker att Hanna och Jens-kapitlen är alldeles för lika i språk och ton. Det hade funnits en poäng i att skriva dem mer olika än de är. Jens är en 24-årig småbarnspappa, Hanna är 18 och drömmer om studenten och Paris,  för mig så kunde skillnaden i tankar och språk varit tydligare. Nu är det här en helt OK ungdomsbok för mig men inte det där lilla extra. Säkert tycker andra annorlunda och också det kan man följa i sociala medier. #slutases är taggen på twitter. Självklart kommer författarna till mässan också - kolla in deras program:

 • Crossover – när vandrar ungdomsboken över till vuxenhyllan?

  Datum & tid: fredag 27 sep kl. 10:00 - 10:45
  Arrangör: Bonnier Carlsen, Gilla Böcker och Lilla Piratförlaget
  Kod: Fr1000.8
  Seminarium, seminariekort erfordras.
  Hur kommer det sig att ungdomsböcker har blivit så populära, också bland vuxna? Och vad betyder egentligen begrepp som ung vuxen och crossover? Jenny Jägerfeld (Jag är ju så jävla easy going), Lisa Bjärbo (Vi måste sluta ses på det här sättet), Magnus Nordin (Avgrundens änglar) och David Wiberg (Dagboksanteckningar från ett källarhål) pratar om fenomenet utifrån sina författarskap och aktuella böcker tillsammans med Yukiko Duke, redaktör Vi Läser.
 • Skriva tillsammans för unga

  Datum & tid: fredag 27 sep kl. 11:30 - 11:50
  Plats: C03:02
  Arrangör: Kulturrådet
  Kod: Mo08673
  Monterprogram, ingår i entrébiljetten.
  Författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck har skrivit en bok tillsammans.
 • Dubbelt så roligt, dubbelt så bra?

  Datum & tid: fredag 27 sep kl. 16:30 - 16:50
  Arrangör: Gilla Böcker
  Kod: Fr1630.4
  Seminarium, seminariekort erfordras.
  Hur skriver man en bok tillsammans med någon? Vem gör vad? Vi måste sluta ses på det här sättet är en kärleksroman för unga vuxna där Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck skildrar varsin huvudperson i vartannat kapitel.

2 kommentarer:

 1. Äntligen får jag veta vad du tyckte :-) Och jag håller verkligen med dig, har bara inte kommit till skott och skrivit min recension än.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!