lördag 18 juli 2015

#fantasi - I ljusets makt

I ljusets makt får bli mitt bidrag till #sommarlovmedkulturkollo idag. Jag har läst Leigh Bardugos fantasyroman över dagen och visst finns där mycket i den som kittlar fantasin.

Alina och Mel är föräldralösa och växer upp hos en barmhärtig greve någonstans i det stora landet Ravka som har en miljö med årstider, flora och fauna som är mycket lik den ryska. Kläder och titlar flirtar också de med det ryska 1800-talet och plötsligt blir det lättare för mig att läsa fantasy, jag behöver ett ramverk att hänga upp alltsamman på, då går min fantasi igång.

Ravka var en gång välmående och rikt men nu är landet utarmat av krig och en mörkrets förbannelse vilar över Skuggsänkan vilket gör att delar av landet är avskärmat från den viktiga kustremsan.

I tonåren utmärker sig Mel som en utmärkt spårare men Alina är en högst ordinär kartritarlärling - platt som en planka och grå som en liten mus. Inte förrän de två ska korsa Skuggsänkan och Mel attackeras av en blodtörstig drakliknande varelse släpper Alina fram sin inneboende magiska kraft - hon är en Grisha. Med den kan hon kanske vinna över mörkret? Hon forslas till hovet i huvudstaden och där ska hon träna upp sina krafter, samtidigt som hon tvekar på sin förmåga och längtar efter Mel så njuter hon av lyxen att vara en av de utvalda. Jag gillade Alina skarpt, hon är en tuff tjej som inte låter sig påverkas allt för mycket av utseendefixeringen vid hovet och hon väljer att gå sin egen väg.

I september kommer del 2 (Stormens öga) i den här trilogin och jag kommer absolut att läsa vidare och följa Alina i sin kamp. Det här är en perfekt serie för de som fängslats av t ex Hungerspelen och blandningen av action och magi, kärlek och intriger är väl avvägd. Extra plus till det osentimentala språket som inte är överlastat med beskrivningar. Jag klickar på gilla!

3 kommentarer:

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!