onsdag 15 juli 2015

The Children Act - Ian McEwan


Redan dagarna innan bokmässan in Göteborg slår upp portarna gästar Ian McEwan Stockholm och hans  senaste bok The Children Act är snart på gång på svenska. Den kommer att heta Domaren och huvudpersonen heter Fiona May.

Boken börjar med att det är söndagkväll och Fiona förbereder veckans kommande arbete som hovrättsdomare med familjeärenden som specialitet. Hon möts av en make som har bestämt sig för att bejaka passionen i förälskelsen till en 30 år yngre student. Han måste få leva en gång till innan han dör. Fiona blir totalt rasande - hur kan han riskera deras långa äktenskap för något så själviskt? Fiona har inte funderat över att äktenskapet gått i stå men å andra sidan så har hon haft en rad svåra ställningstaganden att göra på sitt jobb och tankarna återkommer till alla de barns öden som hon avgör.

Det är i beskrivningarna av de olika fallen som jag riktigt fastnar i den här romanen - jag får följa med in i Fionas tankevärld och höra hur hon samlar in fakta, kopplar den till olika befintliga rättsfall och lagar som kan användas i bedömningen och hur hon sedan kommer fram till en dom. Det är svåra fall som kommer i hennes väg och ett av de svåraste är den unge mannen som är uppvuxen i ett hem där de lever som Jehovas vittnen och nu har han fått leukemi. En tänkbar behandling är blodtransfusioner men föräldrarna vägrar, pojken som är 17 år vägrar också. Fiona engagerar sig i fallet och besöker Adam på sjukhuset innan hon slutligen tar sitt beslut. Lagen säger sitt och de moraliska frågorna är inte lätta att förhålla sig till. Det handlar om liv och död. Finns där ens plats för passionen då?

Ian McEwan är en supersäker stilist och han kan det där med att beskriva övre medelklassen, små detaljer i det gifta parets liv avslöjas och genast har man hela bilden klar för sig. Snyggt, mycket snyggt! Bloggen har skrivit om Sweet Tooth, Lördag och Hetta. Dags att lyssna på Ian IRL, han medverkar redan på torsdagen på mässan i seminariet: 

Moralfrågor som action
kl. 12:00 - 12:45Ian McEwan, en av vår tids stora brittiska romanförfattare, har en alldeles egen förmåga att koka ner moraliska frågor till både spännande och fartfyllda berättelser. I hans senaste roman Domaren ställs en hovrättsdomare inför ett svårt fall där ett sjukhus vill ha tillstånd att genomföra en blodtransfusion, som patienten motsätter sig av religiösa skäl. McEwan, som debuterade som skönlitterär författare i mitten av 1970-talet, har nominerats till Man Booker Prize hela sex gånger och tilldelades det prestigefyllda priset 1998 för romanen Amsterdam. Flera av hans böcker har filmatiserats, bland annat den sjufaldigt Oscarsnominerade Försoning. Här samtalar Ian McEwan med litteraturvetaren Ingrid Elam om tro och förnuft och om att tvingas välja mellan liv och död.
Medverkande:Ian McEwan, Ingrid ElamArrangör:Brombergs Bokförlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!