onsdag 20 april 2011

konstvandringen invigd med Julie Nord

Xenoglossy heter Julie Nords utställning på Akvarellmuseet och det är en förunderlig upplevelse. Julies bilder är fyllda av vackra sagolika bokmärkesliknande flickor och djur som när man tittar noggrannare på dem består av döskallar, fladdermöss och krälande maskar. Den söta lilla kaninen tar dig med ned i underjorden och visar upp ett hångrin, flickans vackra klänning har ett mönster av militärhelikoptrar och det är bilder att beundra. De är fantasiskt skickligt utförda och frukatnsvärt oroande. Inget är vad det verkar vara, och precis som som Julie själv skriver på väggen vid ingången:

(här kommer en bild som jag just nu inte lyckas överföra från mobilen grrrr men som går ut på att just som man tror att man har koll så går allt fullkomligt överstyr...)

Alice i Underlandet är en tydlig inspirationskälla och det förvånar inte att det i shopen finns DVD med Tim Burtons film att köpa. Jag är på muséet samtidigt som ett gäng gymnasieungdomar och jag förstod att det här var en utställning som talade till dem, hos mig skapade den mest en gnagande otäck känsla med sina suggestiva bilder, jag är mörkrädd och de här bilderna kommer nog att finnas med i mina drömmar. Kallsvettig och ganska rädd lämnar jag Julie Nords stora väggmålningar och bestämmer mig för att fika. Det finns inget som är så lugnande som en fika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!