söndag 10 april 2011

Six Suspects - De sex misstänkta

Modern pusseldeckare beskriver ganska bra Vikas Swarups härliga roman De sex misstänkta för här är det ett pusslande inuti mitt huvud innan mordgåtan är löst. På vägen har jag fått med mig ett antal gapskratt, massor av kunskap om det indiska samhället just nu och en mycket snyggt komponerad berättelse.
Allt börjar med mordet på en känd indisk maffiakille, han ställer till med stort kalas för att fira att han sluppit undan en fällande dom för mord och på kalaset mördas han alltså själv. Men av vem?
På festen finns sex personer med vapen, alla sex har både motiv och tillfälle och polisen får mycket att göra. Kan det vara den politiskt intresserade fadern, Bollywoodfilmstjärnan, den mutbare byråkraten, den naive amerikanen, förälskade unge mannen eller mannen som lämnat sin stam för att stjäla tillbaks en ovärderlig fallossymbol? Eller kanske är det helt enkelt rättvisa som ska skipas?
Vikas Swarup har skrivit en hejdlöst rolig bok som sticker ner en pinne och rör om i mitt huvud, för visst är detta på ytan en deckare om en mordgåta men mest av allt är den en hejdlös satir över ett samhälle där kontrasterna är ofattbart stora. Swarup skickar också en hårdhänt passning till USA med beskrivningen av den outbildade truckföraren som blir totalblåst. Klyftorna är stora varthän man lever mellan välutbildad och analfabet, tiggare och omåttligt rik, lägst eller högst på kaststegen.

"Not all deaths are equal. There's a cast system even in murder."

Detta var en bok helt i min smak och påminner mig om Aravind Adigas Between the Assassinations och The White Tiger. Riktigt härlig läsning! Tack till Lyran som plockade med den här boken på sin jordenruntresa! 

3 kommentarer:

 1. Jag SKA läsa den, den låter bra, men hinner inte nu i april.

  SvaraRadera
 2. Det är en perfekt hängmattebok så spara den tills sommaren vetja!

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig, beskrivningarna i boken är helt fantastiska och så häftigt att han lyckas pussla ihop och skriva på olika sätt när han byter "person". Hoppas verkligen att Vikas Swarup skriver fler böcker i framtiden :)

  Har du läst Slumdog Millionaire också?

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!