lördag 23 april 2011

Hipp hurra, idag sjunger vi boken och läsningens lov!

För att riktigt fira att det är världsboksdagen idag så är det stafettbloggande hela dygnet som gäller. Enligt O inledde strax efter midnatt och nu prick 01.00 tar jag vid. Det känns högtidligt på något vis att plötsligt i ett sån't här sammanhang skriva om något som finns med mig i vardagen och i yrket, varje dag, året runt, nämligen boken. 

Jag skulle förstås kunna skriva om hur viktigt det är att barn i skolan och förskolan får möta böcker som bekräftar och utmanar deras tankar, jag skulle också kunna skriva om hur viktigt jag tycker det är att människor världen runt får möjlighet att lära sig läsa och får tillgång till utbildning, bibliotekens roll i en jämlikt samhälle kanske, ebok eller pappers vad är framtiden? men... Det blir för mycket yrke och för lite mig.

Böcker är, och har hela mitt liv, varit ett sätt att resa i både tid och rum. Jag har läst för att fly vardagen, roas, utmanas, få tröst, lära och för att uppleva. Jag har med böckernas hjälp besökt alltifrån öknar till djungler, storstäder och landsbygd. Jag har mött många människor och fått tränga in i deras verklighet, lyssnat på deras tankar och på vägen lärt mig om både min egen och andras kulturer. I möten  med andra blir jag själv allt tydligare, böckerna gör mig nyfiken och ännu mer intresserad av världen omkring mig och måhända i slutändan en smula klokare? Dessutom har ju böckerna har gett mig starka muskler, så många kilo som jag med förväntan burit hem från bibliotek och postutlämningsställe... Inte illa!

Några tips på böcker som gjort mig nyfiken på världen under det senaste året är:
En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie
Under lejonets blick av Maaza Mengiste
Den fördömda vakan av Nadeem Aslam

Sådär, nu har jag sagt mitt för denna gång, dags att skicka stafettpinnen vidare till Ariels bokhylla!

Länkar till alla inlägg hittar ni hos Enligt O som är vår härförare! Glöm inte att klicka er vidare längs med stafettpinnens väg. Mycket Nöje!

Detta inlägg är en del av en bloggstafett för att fira Världsbokdagen.
Läs mer om stafetten hos följande bloggare:
Ariels Bokhylla, Eli läser och skriver, Can’t sleep, must read, Fiktiviteter, Böcker böcker böcker, Marias Bokblogg, the curious case of the books, Tidnings Ida, Talk nerdy to me, Bokform, Boklesebloggen min, Bokomaten, Två träd i en bokskog, Mimmimaries böcker och annat, Inreda med böcker, Havsdjupens sal, Ciccis Bokblogg, Böcker etc., Lingonhjärta, Lyrans Noblesser, Ord och inga visor, En full bokhylla är en rikedom, enligt O

14 kommentarer:

 1. Det är precis så som du beskriver det som läsning är när den är som bäst.

  SvaraRadera
 2. Mycket trevligt och personligt bra skrivet inlägg i stafetten! Känner igen mig en del i det du delar med dig av. God fortsättning på påskhelgen!

  SvaraRadera
 3. Det är extra bra att kunna resa via böcker för oss som är för bekväma att göra det IRL (att det begreppet fick vänta på internet för att uppfinnas är f ö konstigt; det är lika applicerbart på pappersbaserat läsande och skrivande). Och tidsresande har de inte ens fixat ännu trots att det skrevs böcker om det på artonhundratalet. Litteraturen är före sin tid.

  SvaraRadera
 4. Helt klart läsning när den är som bäst!

  SvaraRadera
 5. Skönt med lite egoinlägg som bara handlar om ens egen läsning! Jag har, som jag även skrev till enligtO, hittat ett sätt att upptäcka mitt hemland och det är just genom böckerna!

  SvaraRadera
 6. Äsch min kommentar försvann, Glad Påsk säger jag i alla fall :-)

  SvaraRadera
 7. Jag reser inte så mycket i verkliga livet mer än i Sverige så alla resor via böckerna är guld värd. Kul vinkling det där med musklerna efter allt bärande av bokpaket.

  SvaraRadera
 8. Själv befinner jag mig just nu i Kongo tack vare läsningen. :-)

  Glad påsk!

  SvaraRadera
 9. @cantsleep, Kongo? Nu blir jag nyfiken. Vilken bok?

  SvaraRadera
 10. Håller med alla ovanstående talare. Precis så är läsningen när den är som allra, allra bäst. Fantastiskt!

  SvaraRadera
 11. Precis så ska ju läsningen vara, det är underbart att kunna färdas överallt med en bok!

  SvaraRadera
 12. Tack alla som kommenterat mitt inlägg - era fina ord värmer!

  SvaraRadera
 13. Vilket fint inlägg du skrivit! Jag kan förresten också stoltsera med starka bokmuskler efter många års intensivt bokbärande ;)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!