onsdag 20 april 2011

bokgeografi - Afghanistan

Enligt O tar med oss på en hisnande resa idag. Till Afghanistan går färden och det är verkligen en utmaning att hitta böcker och författare därifrån. Enligt O har dessutom lagt rabarber på både Flyga drake och Tusen strålande solar som annars skulle varit självklara val. Nåja, jag gör ett litet försök eftersom en av vårens starka läsupplevelser faktiskt utspelar sig just i Afghanistan.

Jag vill tipsa om Den förspillda vakan av Nadeem Aslam, en roman som verkligen fick mig att få upp ögonen för hur komplicerad konflikten i regionen är. Befolkningen har ett arv efter kolonialismen, ett efter kommunismen och ska nu förhålla sig till fundamentalismen. Läs gärna mer i min recension...

Svenska Afghanistankommitéen har ett urval av böcker som skildrar utvecklingen i Afghanistan bland annat finns där en spännande reportagebok som heter I väntan på talibanerna skriven av Jesper Huor. Dessutom såg jag Susanne Biers film Bröder för inte så länge sedan. De ger en bild av konflikten som pågår där just nu som känns äkta och uppriktig.

Tålamodets sten av Atiq Rahimi är en bok jag skulle vilja läsa. Den får hamna på min läslista. 

3 kommentarer:

  1. Lagt rabarber på, vilket fantastiskt bra uttryck det är. I väntan på talibanerna skulle jag också gärna läsa och definitivt Nadeem Aslam!

    SvaraRadera
  2. Vilket komplicerat land är inte Afghanistan. Önskar jag hade mera tid att läsa allt som intresserar.

    SvaraRadera
  3. Ja, mer lästid vore härligt. I mitt jobb är det väldigt ryckigt - full fart i 120 knyck och sedan lov... Just nu är det lovvecka och det är inte alls dumt.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!