söndag 25 september 2011

gå sönder, gå hel

Sofia Nordins roman Gå sönder, gå hel är hennes sjunde bok och det är inte en bok som jag läst, ännu. Desto mer spännande att lyssna till henne här på mässan, hon berättar att den handlar om att ifrågasätta normer och normalitet och att funderingarna kommer mycket från hennes eget liv. Trots att boken inte på något sätt är självbiografisk så utgår hon från några av de frågor som hon frågat sig själv genom åren: Hur passar man in?, Hur fungerar kärlek? Ska man gå sin egen väg eller anpassa sig?

Boken består av två delar som är förlagda i två olika tider och som beskriver huvudpersonens två olika sätt att försöka förhålla sig till livet. I båda berätelserna gör hon helt logiska val som hon rättfärdigar och det är också en av frågeställningarna som Sofia vill skall skava i läsaren, hur långt kan man övertyga sig själv att det man gör är helt logiskt om man befinner sig i sin bubbla och ingen säger stopp?

Sofia är noga med att uppmana sin läsare att tänka vidare, hon vill inte servera svaren eller presentera en svart-vit enkel lösning, samtidigt som hon gärna vill befinna sig någonstas i utkanterna av de eviga sanningarna. Låter som en bok för mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!