lördag 10 september 2011

Sport i litteraturen

I GP lördag skrivs det (väldigt intressant) om flera aktuella böcker om Borg och McEnroe. Förhållandet mellan de bägge temperamentsmässiga motpolerna fascinerar skribenter så här trettio år efter att Björn Borg lade racketen på hyllan. Artikeln fick mig att fundera på vilka böcker jag läst om idrott. Det känns som att det är ett ganska svårt ämne att göra rättvisa, eller är det kanske snarare ett för enkelt ämne.

Vi gör en lista till att börja med av lite olika kategorier:

- Åshöjdens BK
- Spökskrivna biografier
- Offsideböcker
- Supporterskildringar
- Boxning

Åshöjden läste ju alla i min generation och det är om jag minns rätt en oemotståndlig blandning av traditionell pojkbok med spänningsmomenten och hjältedåden förlagda till fotbollen och en samhällsskildring där fotbollen får bli mötesplats för alla klasser. Ett smart sätt att använda idrott som ramberättelse och rimligtvis borde det finnas mer i samma kategori, men jag kommer inte riktigt på någon jämförbar vuxenlitteratur. De spökskrivna biografierna passerar vi med tysthet, men det skall finnas ett antal självutlämnande och bra om engelska fotbollsspelare med "intressanta privatliv".

Offside är en alldeles briljant fotbollstidning som bl a kanaliserade kultursfärens fotbollsvurm och fotbollshypen i framför allt Stockholm första halvan av 00-talet. Man ger dessutom ut böcker som tar fotbollen på allvar, sätter in den i ett sammanhang etc. Jag har i hyllan Dödsmatchen - Fotboll i nazismens skugga (Andy Dougan) om en match mellan FC Dynamo Kiev och ett lag sammansatt ur den ockuperande tyska militärmakten. Mycket intressant vill jag minnas. Sedan finns då supporterskildringarna och som varande fotbollssupporter är det sorgligt att konstatera att det jag läst mest är huliganskildringar. Det finns en del dokumentära - The Soccer Tribe (Desmond Morris) vill jag minnas överteoretiserade medan Among The Thugs (Bill Buford) var ett spännande och delvis avskyvärt Wallraffreportage. Football Factory (John King) med efterföljare var bra underhållningsvåld beklämmande nog (med viss ambition att beskriva de sociala mekanismerna bakom skall sägas). Den enda riktiga supporterskildringen jag läst är inte oväntat Fever Pitch (Nick Hornby), men den är å andra sidan briljant. Om ni sett filmen (som är OK i andra avseenden) så kan ni omöjligt förstå vad det är som får honom (oss) att stå eller sitta där varje vecka, men boken förklarar faktiskt, tro det eller ej.

Mycket fotboll blev det, men den mest spännande kategorin måste vara boxningsböcker. Om boxning (Joyce Carol Oates) och The Fight (Norman Mailer) är en samling reflektioner om boxning respektive en dokumentär skildring av "The Rumble in the Jungle", en legendarisk match mellan Ali och Frazier i Zaire. Jag vill minnas att jag läst och även ägt en fantastiskt bra boxningsbok av Bengt Anderberg också, men jag hittar inget när jag surfar så jag blir osäker. När det gäller boxning är det väl i alla fall så att sporten i sig är så brutal och avskalad att det inte är någon idrott i vanlig mening utan mer ett kondensat av mänsklig kamp, vilket gör den spännande att skildra i text. Och då menar jag att skildra själva utövandet och utövarna utan att dessutom nödvändigtvis skildra boxning som den fattiges räddning från gatan osv, vilket ju också är vanligt.

Vet inte riktigt vad man skall dra för slutsater, om några. Kanske är idrott mest en lek trots allt och duger bara till amerikanska filmer där underdog-laget vänder underläge till vinst med en tiondel kvar av matchen. Vi vill däremot läsa om folk som slåss och Nick Hornby är ett unikum i det att han så klockrent kan beskriva de lättviktigare aspekterna av modern manlighet.

/Gästbloggare M

2 kommentarer:

  1. Åshöjden skrev jag min doktorsavhandling om. KUL att du gillar de böckerna!

    Min bok heter "Fotboll och frihet" (Bonniers).

    Lena Kjersén Edman

    SvaraRadera
  2. Alla gillade ju Åshöjden som sagt. Jag tror vi högläste den i skolan också. Även i serieform i Buster var den bra och trogen böckernas anda. TV-serien? Nja... Tror vi talar lite tyst om den (på Youtube finns en del smakprov för den kalkonintresserade). Det mest intressanta var väl castingen av Björn Nordqvist som Bagarn.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!