fredag 8 februari 2013

Rosas buss - högläsning på gång

För några dagar sedan skulle Rosa Parks fyllt 100 och lagom till jubiléet ger Alvina Förlag ut den fina bilderboken Rosas Buss.

Morfar tar med Ben till Detroit, äntligen är det dags för honom att få se den där grejen som morfar lovat så länge. När de kommer fram till Henry Ford Museum blir Ben tveksam, ska morfar visa honom bilar?

Målet för deras resa är en gul buss, en gul buss som morfar själv rest med kvällen i december 1955 och som var skådeplatsen för en händelse som förändrade livet för många. Rosa Parks var den modiga medelålders kvinnan som en kväll bestämde sig för att det fick vara nog. Hon satt kvar på sitt säte i bussen fastän det fanns vita som ville ha hennes plats. Morfar berättar om Rosa Parks när de sitter på sätet där hon en gång suttit, Ben och vi andra får oss en lektion i civilkurage och mänskliga rättigheter.

Silei och Quarello som skrivit och illustrerat den här viktiga boken har lyckats levandegöra en historisk händelse med hjälp av fina illustrationer och en engagerande text. I nätbokhandlarna rekommenderas den till åldersgruppen 9-12 år och det är nog i det spannet som jag skulle vilja använda den tillsammans med elever. Eftersom texten och ämnet passar till något äldre barn så skulle det varit klockrent att även Ben var något äldre. Nu tänker jag mig att han är sisådär sju, en vetgirig tioåring hade jag satt in i berättelsen om jag varit författare. Nåja. Nu är jag ju inte författare och får vara nöjd ändå, det är tillräckligt bra. Förlaget har en arbetshandledning för dem som vill ha tips på hur man kan arbeta i barngrupp. Kolla in http://www.alvinaforlag.se/bocker/rosasbuss.shtml.

Nöjd med mitt inköp är jag, jag ser många fina diskussioner kring värdegrunden som jag kan hålla utifrån den här berättelsen och jag är verkligt glad över att Rosa Parks jubileras här i Sverige med en så fin bok!

2 kommentarer:

 1. Hej,
  Vad roligt att du uppskattar "Rosas buss" och ser möjligheten att arbeta pedagogiskt med den! Jag ville bara förtydliga att arbetshandledningen kommer senare under våren (prel. april). Den kommer att vara gratis och finnas för nedladdning som pdf på www.alvinaforlag.se. (Där finns redan många andra arbetshandledningar gratis). Allt gott, Kristina Hoas Alvina förlag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för förtydligandet. Vi kommer absolut att använda den i undervisningen med värdegrunden. Ser fram emot att se arbetshandledningen. Allt gott till er också!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!