lördag 9 februari 2013

Vad vet vi om John Hall d.y.?

John Hall d.y. (1771-1830)
Jag har under mitt sökande efter fakta om John Hall d.y. hittat förvånansvärt lite som kan verifieras i dokument från tiden. Det är ungefär samma, ganska vaga text som snurrar runt på internet och som också hittas på wikipedia. Där står bl a att:
Han var intresserad av de fria konsterna, musik, litteratur och teckning. Han gjorde bland annat teckningar i blyerts av Gunnebo, som finns bevarade. 
Lieslåtter, John Hall, original finns på Gunnebo Slott

Louise Brodin skriver på Vårt Göteborg  om John Hall d.y.:
(Han var en son) som inte behövde arbeta för han kunde aldrig bli fattig. Som så ofta sker blev den bortskämde ynglingen en odåga. Hans oerfarenhet, dåliga val av rådgivare och halsstarrighet ledde till att han dog utfattig på en gata i Stockholm.

John Hall ärvde 1802 handelshuset John Hall & co efter sin far och på bara några få år försvann hela förmögenheten, konjunkturer, slöseri eller allmänt dåligt affärssinne nämns som orsak. 700 000 riksdaler banco var en hisnande summa på den tiden och Hall framstår som en godtrogen och världsfrånvänd man som dessutom kan ha blivit lurad av både släktingar och anställda. 
På wikipedia hittar jag dessutom ett eventuellt ögonvittne. En resande främling, Pram, berättar om den unge John Hall i sin dagbok:
"...förstår och talar (fastän han i allmänhet sällan yttrar sig) flera språk. Han har en mycket vacker boksamling, framför allt nyare dyrbara resebeskrivningar, geografiska verk och kartor. Han är inne i botanik och mineralogi och äger en sällsynt mineraliesamling, liksom även en utmärkt samling tavlor och kopparstick. Hans hus är elegant och gästfritt. Själv har herr Hall aldrig varit barberad och han har därför ett tre kvarts aln långt skägg; är dessutom besynnerlig i sin dräkt liksom i hela sitt väsen. För övrigt är han insiktsfull i allmänhet och en kvick karl, och hans besynnerlighet lär varken härleda sig av melankoli eller religiöst grubbel. Han är i förhållande till sin rikedom ingen slösare, men han är mycket välgörande och givmild."


Kanske finns där någon medlem i Göteborg läser som vet mer om John Hall d.y.? Det kan tyckas att det är underligt att det inte skrivits mer om en man som hörde till en av de rikaste familjerna i Göteborg och dessutom hade ett så ovanligt livsöde. Jag får helt enkelt leta vidare. Tipsa gärna!

2 kommentarer:

  1. Var det så det gick? Nu har jag bara läst en liten bit i boken, men det känns i linje med hur han beskrivs som barn. Fast Sophie Elkan hade förstås facit också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sorry om jag spoilade något här. Tanken var att man skulle kunna ha med sig lite biografiskt in i läsningen av romanen.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!