tisdag 25 juli 2017

andras döttrar - Amy Gentry

Andras döttrar av Amy Gentry är en psykologisk spänningsroman som marknadsförts att vara i samma stil som Gone girl eller Kvinnan på tåget. Jag håller delvis med men kanske jämför jag mest av allt med några av Joyce Carol Oates romaner som är baserade på sanna kriminalfall, särskilt tänker jag på Älskade syster. Både den romanen och Andras döttrar handlar om vad som händer med en familj när en familjemedlem oförklarligt försvinner. Letandet efter den försvunna systern och hur familjen allt mer urholkas, var och en går in i sig själv och familjen splittras på grund av ett brott.

Gentry tar berättelsen ett steg längre i sin roman om familjen i Houston, efter 8 år som försvunnen står den äldsta systern Julie plötsligt på tröskeln till deras vackra villa. Mamma Anna tar emot den unga utmärglade kvinnan och snart börjar hon undra. Är det verkligen Julie som återvänt? Hur ska familjen nu hantera det här? Deras identitet bygger ju på att de har en försvunnen dotter och den dotter som återvänt känner hon inte igen och passar hon in i deras medelklassliv?

Jag sträckläste Amy Gentrys roman och uppskattade att den var både spännande och ganska oförutsägbar, det svänger hela tiden och mina sympatier växlar. Jag känner mycket för Jane, lillasystern som bevittnar bortförandet när hon är 11 och Julie är 13, och hennes öde är något man ibland glömmer. Vad händer med syskon som växer upp med ett trauma som t ex olyckor, sjukdomar och i det här fallet kidnappningar? I Älskade syster är det Skyler som man känner med och för och Andras döttrar är det Jane som man får följa. Deras berättelser tar jag med mig mest av allt efter att ha läst klart. 

2 kommentarer:

  1. Låter som en spännande roman som får igång tankarna på hur man själv skulle kunna uppleva en sådan situation. Jag har inte läst "Älskade syster" av Joyce Carol Oates men däremot hennes "Karthago" som också hade ett sånt tema.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja just det, och romanen om flickan som drunknade i bilen. Hette den mörkt vatten på svenska? Just användandet av mycket kända brott som man modifierar och fiktionaliserar är ett spännande grepp. Jag läste en annan bok ganska nyligen som jag gillade mycket.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!