måndag 22 juli 2019

årets bok - alla lästa och mitt val är gjort


På bokmässan i slutet av september är det dags att gå på utdelningen av Årets bok. Det är ett pris som drivs av Bonniers bokklubbar och man kan rösta fram till den 25 augusti. Gör det! 

Jag har nu läst de 12 nominerade böckerna och ska fundera vilken jag ska rösta på. 

Bra bok? Vad är det egentligen? Böcker är ju som en buffé av godsaker för mig, man är kan gilla väldigt många olika saker på buffén och vara sugen på olika saker vid olika tillfällen. Böckerna är valda och nominerade utifrån några kriterier:

Hög språklig kvalitet 
Väl berättad historia sett till handling, karaktärer och miljö 
Tilltala en bred läsekrets 
Svenskt och utländsk skönlitteratur (spänning och roman) Utgiven på svenska i Sverige (oberoende av förlag/egenutgivning) under 1 maj 2018 – 30 april 2019

Alla tolv fyller absolut de här kriterierna och jag kan se olika smaker i den alla. Det handlar i slutänden mest om tycke och smak. I mitt tycke så är De dubbelt så bra mycket välskriven liksom Järtecken. Till minne av en villkorslös kärlek är gripande, särskilt skildringen av Alzheimers och Pachinko är en svepande episk roman om en plats långt borta. Eftersom man kan rösta på fler än en så tänker jag mig att de här fyra skall få mina röster. 

Om och om igen! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!