tisdag 30 juli 2019

klockmakarens dotter - Kate Morton

Vi har inget vidare förhållande jag och Kate Morton. Det ska sägas direkt. Den nya romanen Klockmakarens dotter  övertygar mig faktiskt inte alls att ge henne fler chanser. Det är något som hela tiden irriterar mig, jag har ofta svårt för spöken och andar och dessutom så tycker jag det blir för många ord och för spretigt. Lite mycket drama och lite för mycket av det mesta. Nu ska jag säga att jag lyssnade på boken och troligen hade den vunnit på att läsas.

Romanen växlar mellan nutid och flera olika tidsplan och det allra mesta är kopplat till godset Birchwood Manor. Om vi börjar i nutid så handlar den storyn om konstvetaren och arkivarien Elodie som hittar en bortglömd väska i arkivet. I den finns det ett foto och en skissbok och hon bestämmer sig för att ta reda på mer. Fotot leder henne till en konstnärsgrupp med Edward Radcliffe som nav. Han tar i mitten av 1860-talet med sig en grupp konstnärer ut till sitt lantgods och där målar och lever de. Konstnärskollektivet drömmer om en sommar på landet med den slutar abrupt med bråd död. Huset går vidare till Edwards syster Clara som öppnar flickskola och så får vi följa några av de människor som passerar genom huset under åren.

Klockmakarens dotter, som lämnas till en änglamakerska i London när hennes far reser till Amerika för att finna lyckan, är en annan av huvudpersonerna. Hon lärs upp till ficktjuv och livet på gatorna beskrivs Dickenskt. Så småningom så knyts alla de olika berättelserna ihop och visst får Morton till det på slutet  men både titeln och omslaget signalerar till mig att det kommer att handla om tid. Förvisso så finns de olika tidslagren med i romanen men det här vad tiden gör med människor minne och hur tidens gång påverkar hur vi ser på vår värld saknade jag. Ingen höjdavläsning för mig, troligen är det jag inte du Kate Morton. Men nu är det slut. 

8 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är kul att du ger en författare fler chanser när du inte riktigt uppskattat det du läst tidigare. Jag är dålig på det tror jag. Själv har jag läst två eller tre böcker av Kate Morton som jag har gillat och kanske kommer jag att läsa även denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många som gillar hennes böcker verkar tycka mycket om den här också. Ibland är det bara inte rätt läge ...

   Radera
 2. Ja, så kan det vara ibland med författare. Jag började läsa Den tomma stolen" J.k Rowling, men fick ge upp för rörig.
  Kate Morton har jag läst en bok av Huset vid sjön. Den var lite svår innan jag kom in i den, men sedan blev den helt ok, men jag är inte helt säker på om jag är överens med författaren. Jag har en bok till av samma får testa den med innan jag tar beslut om henne.
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen så att det beror på tillfället också när man läser, läget i livet och mycket annat.

   Radera
 3. Jag hade tänkt ge boken en chans, ska nog göra det ändå, men nu vet jag att jag inte ska ha så stora förhoppningar. Det kan vara bra, för då kan man bara bli positivt överraskad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske tycker du mycket om, smaken är ju så olika!

   Radera
 4. Vissa författare växer i ens ögon, andra blir mindre och inte relevanta längre. Jag har några sådana on/off-relationer med författare, haha ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det beror mycket på livet runt om.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!