söndag 14 juli 2019

dödligt arv - Rachel Rhys

Dödligt arv av Rachel Rhys blev lördagens ljudbok. Det är en fin roman som har ett mysterium puttrande som fond men mest av allt handlar den om Eve Forrester som lever i ett äktenskap som var förnuftigt. Hennes kärlek dog i kriget och när då en ordningsam man friade så valde hon att säga ja. Allt för att komma ifrån sin kontrollerande och negativa mor, om bara maken inte varit så tråkig och huset i Sutton så fullt av svärföräldrarnas möbler.

En dag kommer ett brev till Mrs Forrester, hon ombeds att resa till city för att hon har fått ett arv från en okänd man. Det visar sig att hon måste åka till Cannes för att får reda på vad som egentligen står i det där testamentet. Maken släpper iväg henne med stor motvilja och på tåget mot Rivieran så börjar Eves resa mot ett självständigt liv. Hon hamnar i ett smått förfallet hus ovanför kustlinjen och möter de andra arvtagarna.

Rhys är mycket skicklig på att skriva fram miljöerna på Rivieran och glamouren och förfallet är sida vid sida. Solen och havet och allt vackert hon ser väcker Eves lust att leva - inte bara överleva. Hon inser att krigsåren är över och nu är det nya tider. Texten blinkar till F. Scott Fitzgerald och hans fru Zelda och det är så snyggt komponerat med en stigande spänning som liksom mullrar i fjärran. Lite romantik, ganska mycket vackra kläder, en hushållerska och en amerikansk författare som gärna säger sanningen och så den franske advokatens fru som kör bil som en biltjuv. Typ så. Utan att avslöja allt för mycket så hejar jag på Eve. Hela romanen igenom! Go girl! 

2 kommentarer:

  1. Gillade, men tycker det är synd att den marknadsförs som deckare. Tror det kan bli lite fel förväntningar av att stoppa den i det facket, för i mina ögon är den lika mycket roman.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, håller med om det. Det är svårt det där med genrer och de kan både locka och skrämma bort.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!