torsdag 21 maj 2015

vårt inre Afrika - Lasse Berg

Älskade Lasse Berg! Hans böcker är så vidunderligt kloka, underhållande och fyllda av kunskap om människan. Människan som social varelse och vars existens bygger på samarbete, solidaritet och det fiffiga i att vi alla är olika.
Ensam har aldrig varit stark. Ensam var död. 
Lasse Berg fortsätter enträget sitt folkbildande uppdrag och berättar om människans ursprung, det som format oss som art och hur vi har mycket gemensamt med våra släktingar bonoberna. I Vårt inre Afrika möter Lasse Bergs texter Carl Douglas fotografier och de tar oss med på upptäcktresor som passar perfekt för mig som älskar att resa men är tämligen harig och mycket bekväm. Lättlästa texter med stort innehåll varvas med både vackra och humoristiska bilder av djur, natur och en expeditions vardagliga vedermödor. Egentligen är det nog inte mycket nytt för den som läst Lasse Bergs tidigare böcker men det är här presenterat på ett ännu mer lättillgängligt vis. Passar säkert extra bra för den som inte ännu har läst trilogin om Kalahari och som uppskattar det kortare formatet.

Det som är unikt med Bergs böcker är att han på ett pedagogiskt och stringent sätt kan presentera forskningsrön utan att det blir tradigt och torrt. Med personliga anekdoter, humor och lättsam ton får han oss alla att reflektera kring hur människan blev människa en gång och vår plats på jorden.

Läs gärna mina texter om Gryning över Kalahari, Skymningssång i Kalhari och Ut ur Kalahari också. Och för guds skull - läs böckerna! Vårt inre Afrika är dessutom en perfekt presentbok till alla som är intresserade av det som kallas människan.

Foto: Privat, Tanzania 2005

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!