onsdag 6 maj 2015

Den fantastiska historien om katten som försvann

I veckan är det precis 70 år sedan Tyskland kapitulerade och det blev fred i Europa. Det uppmärksammar vi på Kulturkollo med ett tema vi kallar Krig och fred. Kolla gärna in det.

Jag passar på att skriva några rader om en nyutkommen bok för mellanåldrarna som utspelar sig just under det andra välrdskriget. Den fantastiska historien om katten som försvann  är en riktigt charmig berättelse om livet på en liten bondgård vid Devons kust. Det är hösten1943 och Lily, som är 11 år gammal, har en allra bästa vän. Det är kattan Tips. Det dyker upp allt fler amerikaner i byn och snart förstår Lily och hennes farfar att området där deras gård ligger skall användas som övningsfält. Amerikanerna förbereder en invasion och de måste träna. Gårdaran evakueras och det är inte lätt varken för människorna eller djuren. En dag är Tips försvunnen och kanske har hon förirrat sig in på det farliga området?

Michael Morpurgos fina bok är skriven i dagboksform och den har allt som en bra bok för åldrarna 9 - 12 ska ha. Jag kan verkligen rekommendera den här boken både för högläsning och att läsa på egen hand. Den rymmer värme, spänning, kamratskap och lyser på ett historiskt skeende som är återberättat så att man kan leva sig in i hur det kan ha varit. För mig som vuxen så är efterordet med kartorna över byn och påminnelsen om hur D-day genomfördes är bra extrainformation.

Mycket fin barnbok som har klassikerpotential!

- Det här var den bästa lektion vi haft på jättelänge. Kommentar från eleverna efter att jag bokpratade (med anledning av segerdagen) om boken igår. Alla ville förstås läsa - så nu får vi läsa högt. Vilken fullträff!

2 kommentarer:

  1. Roligt när eleverna blir så entusiastiska över böcker! Jag blir också lässugen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker du ska läsa, passar fint som högläsning cokså om man har ngn hemma som vill lyssna.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!