lördag 23 maj 2015

hönan som drömde om att flyga - en vacker allåldersbok

Hönan som drömde om att flyga heter Knopp och hon sitter i sin bur och blir allt mer nedstämd. Hon har värpt ägg efter ägg och hon har inte ens fått känna det lena skalet mot sin näbb, än mindre ruva fram en egen liten kyckling. Hon blir så ledsen att hon slutar att värpa och som den sjuka höna hon är så slängs hon på komposten. Det är bara så turligt att hon har ännu några krafter kvar och kan leva vidare. Livet i frihet är dock inte lätt, hon möter svårigheter. Djuren på gården vill inte ha med hönan att göra, hon blir utstött och längtan efter ett barn blir allt starkare. En dag hittar hon ett övergivet ägg i en vassrugge och när den lilla bruna ungen kläcks är lyckan stor.

Den här fina lilla allegoriska sagan är en otroligt vackert illustrerad berättelse från Korea som handlar om de universella tidlösa frågorna. Vilket pris har friheten? Hur klarar man sig om man inte har någonstans man får höra till? Kan man älska en unge fastän den inte ser likadan ut som man själv? Kan man leva lyckligt trots att den man älskar lämnar en?

Lyrans Noblesser har också skrivit. 

2 kommentarer:

  1. Har just läst ut "Hönan som drömde om att flyga" som jag fick låna av dig. Förtjusande berättelse om den modiga hönan Knopp. Mycket tänkvärd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anses vara en modern klassiker i Sydkorea, man förstår varför.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!