fredag 22 juli 2016

alla dessa hemligheter - en svensk feelgood i sydfransk miljö

Alla dessa hemligheter av Annika Estassy är en snabbläst och småcharmig feelgood om Louise som plötsligt blivit änka. När begravningen varit och ekonomin ska börjas göras upp inser hon att Konrad, hennes man sedan 35 år, gjort många dåliga affärer. Så många att hon nu står alldeles utblottad. Inte bara har Konrad bedragit henne i alla år, han har också agerat i lagens gråzon. När sedan journalister börjar rota i affärerna bestämmer sig Louise för att lämna bag-in-boxen i det vackra trähuset, lämna sin fantastiska trädgård och resa till sin syster Carina. Hon bor i en by i södra Frankrike och de har inte haft kontakt på mer än 20 år, inte egentligen sedan föräldrarna dog och barndomshemmet såldes.

Utan att berätta för vänner och sina tre döttrar vart hon tagit vägen så drar hon från Sverige och den charmiga delen av historien kan börja. Den om livet i den sydfrankska byn. Romantik lurar runt hörnet och allt man kan köpa på byns bageri smakar himmelskt. Dessutom är det vinplockningstid, det rustas för bröllop i byn och  allt är precis sådär franskt så man bara njuter.

Jag gillade särskilt de franska miljöerna i den här romanen, men några av alla hemligheter som avslöjas kunde faktiskt i min bok kvittat. Jag kan tycka att det ibland blir lite för mycket drama men det hör väl genren till. Allt elände som kan hända ska göra det och sedan ska det sluta med nåder trumpeter och fioler. Jag själv och Louise är ganska jämnåriga och kanske var det därför som jag störde mig lite på att Louise efter 35 års äktenskap inte har en aning om makens affärer, det känns liksom inte som att ett par som är under 55 skulle leva så. Det känns inte 2016 utan mer som för 50 år sedan, ute heller känns tanken på att en graviditet på tidigt 80-tal skulle automatiskt leda till äktenskap ... Utan de här komponenterna skulle det inte blivit någon roman, jag fattar men lite stör de värderingarna mig.

Samtidigt finns där många, många detaljer i den här romanen som jag nickar igenkännande åt (behovet av att plantera tulpaner är en) och de trassliga relationerna med systern, barnen och väninnan är fint beskrivna. De kunde gärna ha fått ta mer plats, romantiken lite mindre ...

2 kommentarer:

  1. Velar fram och tillbaka om den här boken. Jag är svag för skildringar av franska miljöer, ja, fransk överhuvudtaget, men jag är osäker på själva handlingen som kanske inte är helt i min smak. Samtidigt lockar det du skriver om behovet av att plantera tulpaner :) Relationer är ett annat tema som man nog aldrig får nog av, särskilt inte av de trassliga, som är mest intressant att läsa om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den håller sig inom "mallen" och är man bara beredd på att det är en lättsam feelgood så tror jag säkert att du kommer att gilla.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!