onsdag 15 mars 2017

syndafloder - it's a wrap!

Oj så fint det var att återse Alex och Fredrika. Som att möta ett par gamla vänner igen efter en ganska lång tid, ni känner igen känslan. Det var som igår.

I Syndaflodersom Kristina Ohlsson envist hävdar är den sista delen om polisen Alex Recht och hans kollega Fredrika Bergman, så börjar boken som sig bör med ett mord. En äldre man hittas skjuten sittande i sin länsstol framför brasan och snart följs det mordet av en hel radda. Mitt i sommaren skall polisgruppen runt Alex och Fredrika försöka reda ut vad som hänt. Samtidigt handlar det om liv och död på flera sätt i Fredrikas liv och hon lever med vetskapen om att tiden är utmätt. Mer om handlingen röjer jag icke.

Eller jo, kanske. Utan att avslöja allt för mycket så kan jag som läser och som känner till serien som började med Askungar för tio år sedan bli påmind om alla år som gått, både i polisernas privatliv och genom de brott de klarat upp och just det upplägget är så snyggt. Visst känns det här som en värdig avslutning på en suveränt bra serie och jag måste säga att har man inte läst de sex böckerna så tycker jag att man ska göra genast. En smart svensk deckare med komplexa karaktärer som stannar i minnet länge, och blir nästan som goda vänner. Kan man önska sig mer?

6 kommentarer:

 1. Jag sveptes med i historien och tyckte det var en värdig avslutning. Hade kanske inte köpt det av alla författare dock... lite för mycket privatliv. Men hon skriver ju så rackarns bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hon gör ju det. Skriver så att man inte annat kan imponeras. Man kan väl inte se den här sista delen helt självständigt utan ism en fin final. Serien som helhet är bra!

   Radera
 2. Verkligen en av de bästa deckarserier man kan läsa. Gillade hennes sätt att knyta ihop säcken! Lite vemodigt att det är slut nu, men hon har ju iaf lovat att fortsätta skriva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blev extra vemodigt med temat också, bara iden att få med begravningsentreprenören ... Snyggt!

   Radera
 3. Det är nog som du skriver, en final på en serie där helheten är det viktigaste. Ni som läst hela serien är ju lyriska, medan jag inte var det lika mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De olika delarna i serien har haft olika tempo också så det var skönt med en ganska lugn och hyfsat sansad avslutning. Serien är riktigt bra!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!