måndag 8 augusti 2011

prep är en klass för sig

Jag är måhända den sista i bokbloggosfären som läser Curtis Sittenfelds underbara uppväxtskildring I en klass för sig. Den engelska titeln är Prep och det är verkligen förberedelserna inför vuxenlivet som så på pricken beskrivs genom Lees ögon. Hon har lämnat småstadlivet i mellanvästern för att som stipeniat gå sina high-schoolår på internatskola utanför Boston. Allt är annorlunda än hemma där pappa arbetar med att sälja madrasser och de välbeställda välklädda klasskamraterna beter sig inte riktigt som i den där glättade reklambroschyren.  Lee försöker förstå både det sociala och akademiska spelet och lär sig ett och annat om livet på vägen, ibland blir smällarna rejäla och vägen från utanförskap till gemenskap är inte helt lätt.

Curtis Sittenfeld gick själv på en internatskola utanför Boston och det är väl inte långsökt att tro att hon använt en hel del egna erfarenheter när hon skrev sin debutbok, ibland kan just det hindra en roman att riktigt lyfta, det blir för mycket insider, men Prep faller inte i den fällan. Det här är en humoristiskt och insiktsfullt skriven roman som tar åren mellan 14 och 18 på fullt allvar. Den petar på både klass och kön, känslostormarna där allt är svart eller vitt finns också där och förflyttar läsaren tillbaka till tonåren. Nu ska jag uppmuntra dottern att läsa också, det vore spännande att se om hon också känner igen sig?

Som de flesta författare numer har Curtis Sittenfeld en fin hemsida där man kan läsa mer om henne och hennes författarskap bland annat hittade jag där ett författarporträtt som The Guardian gjorde i samband med American Wife, som jag läst och gillat. Läs nu den där intervjun och läs Sittenfelds böcker. De är bra!

2 kommentarer:

  1. Ställer mig gärna i kö för att få låna Prep
    när J har läst den.

    UBO

    SvaraRadera
  2. Det går fint, jag tror att du skulle gilla American Wife ännu mer - Presidentens Hustru heter den på svenska :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!