söndag 21 augusti 2011

dags att kesa, skutta, hoppa och jerka igen!

Annika har en av bokbloggosfärens mest trogna utmaningar, varje fredag ställer hon en fråga och så hoppar vi runt på varandras bloggar och läser svaren. Äntligen dags igen för bokbloggsjerka!

Vad är det som gör att du fortsätter läsa en bok du har påbörjat och vad får dig att sluta läsa den för att stoppa tillbaka den på hyllan för all framtid?
Först och främst är det spännande livsöden i romanform som lockar mig, där måste finnas människor som jag kan relatera till och ett driv i berättelsen, jag vill samtidigt gärna kunna reflektera och fundera över människornas handlingar och val. Utspelar sig allihop i en spännande miljö så fångas jag än mer, det behöver inte vara extremt eller exotiskt men gärna väl beskrivet utan att bli långrandigt. För att en bok ska kvalificera sig på aldrigmeralistan krävs dålig korrekturläsning, slarv med språket i ordval och kommmatering, dåliga översättningar där orginalspråket lyser igenom i ordval och meningsbyggnad. Listan skulle kunna göras längre men för att inte framstå som språkpolisen nummer ett så slutar jag min uppräkning här.

Glöm nu inte att jerka runt och kommentera hej vilt, jag börjar mitt motionspass genast!

2 kommentarer:

  1. Kul att du är med och jerkar igen. Denna omgång sträcker sig ända fram till strax innan jul för att sedan göra ett uppehåll till mitten av januari ungefär.

    Alla som deltar i veckans jerka verkar vara rörande överens om vad det är som måste finnas respektive inte får finnas med i en bok.

    Jag håller med dig till 100% när det gäller språket. Börjar jag reta mig på det är det oftast kört om det inte finns någonting annat som jag verkligen har fastnat för. Strindbergs stjärna av Jan Wallentin gav jag upp efter 50-talet sidor, Vass egg av Gillian Flynn läste jag ut även om översättningen var något av det bedrövligaste jag läst och där och då bestämde jag mig för att läsa bok nummer två på originalspråket. Och jag har investerat i boken men ännu inte haft tid att läsa den.

    SvaraRadera
  2. Ja, dålig korrekturläsning glömde jag, det kan göra mig vansinnig. Eller som boken jag läser nu, där ordet "försedde" plötsligt dök upp *ryyys* Även om det tydligen ska gå att skriva så numer, så gör det ont i mig när jag ser/hör det.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!