onsdag 15 maj 2013

bokbubblarträff - bubbel och babbel som alltid!

I väntan på alla medlemmar så började vi med en halvtimmes boksnack. Vi började i vampyrer, Cicci berättar om sin vampyrbokcirkel och hur hon har fastnat i vampyrträsket. Anette berättar om att de ska ha vampyrcirkel för ungdomar på biblioteket i höst men innan dess kommer Lisa Bjärbo på besök på sommarkollo. (Undras om man kan få komma även om man är 47, hmm) Nu känns det som att vamyrvågen är på väg ut och zombievågen på väg in, frågan är bara hur i hela friden man ska kunna få dem lika sexiga som vampyrerna? Känns dödsdömt (ha, ha, ordvits från Göteborg) Ny draculafilm på gång i höst, ännu en film på temat... Känns det fräscht?

Samtalet flöt vidare till bokklubbar, förr var ju många med i en bokklubb men det känns på ngt sätt passerat. Hur kan det komma sig egentligen, när möjligheterna att prata böcker är så stort. FB, chattar och öppna dokument lämpar ju så bra att prata böcker i och det borde vara en naturlig förlängning av bokklubbarna.

Så till boken: Vi tyckte att den var underhållande, bra och väldigt speciell.  Den kändes mycket sovjetisk med korta meningar och ett sparsmakat språk. Där finns nästan inga känslor i hela boken och relationerna blir allt underligare. 

Öppet slut, hur tror vi att det egentligen blev?

Boken är skriven 1995 och 1996 och det är inte annat än att man börjar undra över politiken i Ukraina under den tiden? Romanen är fylld av män och det är inte utan att man förstår att namnen inte är valda av en slump. Allegorin finns där för oss att upptäcka, men jag personligen kan lite för lite om det faktiska politiska förloppet och samhället i Ukraina.

Boken ställer oss frågan om vem man kan lita på, Viktor i boken litar på alla, alla de opålitliga  människorna verkar ha en dold agenda som Viktor inte kan påverka alls. Så då tycks han tänka att det är lika bra att spela spelet till slut. Det känns som författaren vill berätta om hur det blir i ett samhälle där pengarna styr, alla sköter sitt, var och en för sig. Ingen solidaritet och sammanhållning. Individualiteten härskar. Finns det ens någon pingvin? 

Vi ger den betyget 4 rosa bubbelglas. En svag fyra, vi får bjuda rosé lagom till sommaren.

Välja ny bok - ska vi välja en deckare eller en klassiker?

Novellix har ny fyra på gång... klassiker, förslag: The Great Gatsby eftersom den nu går upp på bio. Många har läst boken och vi bestämde att bjuda in till en bok o bio den 19 juni. Till den kan man läsa boken om man vill eller bara komma för att se filmen. Linda gör en öppen inbjudan på FB som vi  puffar för i våra bloggar!

Förslag till sommarläsning: Bokklubben vid livets slut och Fjärilseffekten. Vi röstar på FB om vilken vi vill läsa. Tackar Beatrice för finfika! Särskilt den lilla detaljen med:
Får det lov att vara en pingvinstång?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!