lördag 4 maj 2013

den ovillige fundamentalisten - filmpremiär i helgen


Mohsin Hamid beskriver i sin helt fantastiska lilla roman Den ovillige fundamentalisten en helt vanlig överklasskille från Lahore, utbildad på Princeton som kallas Changez. Hans liv förändras i ett slag 9-11. Från att ha varit en citykille i karriären är han plötsligt en av de andra, han som på fyra och ett halv år aldrig blev amerikan men omedelbart blev newyorkbo ses nu som hot mot den amerikanska drömmen.

Han berättar sin historia under ett restaurangbesök en kväll"som är en kväll av viss betydelse" och det är verkligen en form som fångar mig, åhöraren är ganska besvärad och anonym ända fram till slutet av boken, alldeles tyst sitter han där och lyssnar. Den unge, väluppfostrade, nästan servile pakistaniern delar öppenhjärtigt med sig av sitt livs historia och allteftersom förstår vi läsare allt mer av Changez -  förändring. Från toppjobb i USA till religiös fundamentalism, hur gick det till?

Välskriven, lättläst och mycket tänkvärd. Dessutom ytterligare en bok som gör mig sugen på ett besök till New York. 

- repris från april 2011 -


Jag har också läst nattsvärmaren av samma författare - härlig humor från Lahore!

2 kommentarer:

  1. Jag gillade också den här boken men har totalt missat att den skulle bli film. Kul, jag tror att historien gör sig bra som film.

    SvaraRadera
  2. Säkert, den fick blandad kritik. Jag spar den till en regnig dag :-)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!