fredag 10 maj 2013

BRF Ensamheten (Linda Spåman)

En socialgeografisk positionsbestämning för er icke-göteborgare:  Marklandsgatan är en lokaltrafikknutpunkt precis där sten- och landshövdingehusstaden slutligt ger upp och miljonprogrammets förelöpare tar vid för en evighetslång spårvagnsresa mot Mörkrets Hjärta (eller i alla fall Frölunda Torg). Valet av plats för den nybildade BRF Ensamheten är genial. Huvudpersonen är föreningens ordförande och något så uppfriskande som en politiskt korrekt småborgerlig dubbelmoralist som tvingas kompromissa å det grövsta med sina värderingar på ett sätt som inte hade behövts i Linnéstaden någon kilometer bort, med sin mer stabila prisnivå på bostadsrätter.

BRF Ensamheten kunde varit bottendjupt nattsvart och kanske är den det. Efter att ha bläddrat lite bland de spretiga teckningarna hade jag förväntningar på en chockerande och provocerande läsning, men till min förtjusning så ges man en sammanhållande berättelse, om än till en början uppbyggd av fragment från olika lägenheter. Ingen spretighet alls. Jag vet inte riktigt definitionen på en serieroman, men det här måste väl nästan vara en sådan. Spåman lurar läsaren väldigt snyggt när hon leker med våra fördomar och hon ställer sig kärleksfullt vid sidan av den triviabloggande blondinen med inredningsintresse och hänger ut den lesbiska vegetarianen som ömklig och småaktig. Jag får energi och hopp ur den här berättelsen. Dottern sitter bredvid och säger att den är läskig, men jag vill hävda att den snarare är ultrademokratisk i sin människosyn. Kommer du på städdagen är du lika mycket värd.

/Gästbloggare M

3 kommentarer:

 1. Intressant att läsa att du tyckte att hon ställde sig på bloggarens sida. Jag tyckte för min del att hon inte ställde sig på någons sida - alla var lika behandlade.
  Jag skrev om den på på Spektakulärt:
  http://www.spektakulart.se/linda-spaman-brf-ensamheten/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sedan skriver jag några meningar längre ned att den är ultrademokratisk och då menade jag samma sak som du. Jag klarar inte ens av att hålla en linje genom ett blogginlägg på 150 ord!

   Bra skrivet av dig för övrigt, du går på dotterns skräcklinje och det köper jag rakt av:)

   Radera
  2. Ah, missade det med din dotter - men ja, precis så tyckte jag också. Hela vägen igen. :)

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!